Žena

ЕРЕ ЈЕРА 168

валудничким шетњама и флиртовпма по улпцама. Настављају са к ванама п певачицама. Пролазе кроз собаричке собе. Долазе у најгнусније сексуалне прљавштине. И напослетку бездушни и безосећајни жене се добрим миравом.

Губи се потпуно утицај куће; школа је немоћна да развија свој утицај. Остаје улици и кавани и оном што је горе од каване, да парна масе младих људи. Остаје проститутки, да убпја њихова осећања, да их заступа ва највиша културна уживања п најјача културна осећања. Ти људи остају јалови за врховно усавршавање човека. Они никад не постану потпуни људи.

Узроци овоме налазе се тамо, где се једино и могу налавптп узроци свих мизерија данашњег друштва, у социалним односпма. Материалнп односп пашег друштва онемогућавају култивисање живота до праве љубави. Данашњи полни односи су зауздани новцем и проституцијом. Брак је данас, по правилу, трговина, ствар новца, положаја; у брак се долави па матерпалних обзира. Брак је далеко од онога, што Кант мисли, кад вели: Човек п жена тек заједно чпне потпуног човека, једно друго допуњава.

Као свугде и у данашњем браку главно је већином матерпални интерес. Љубав је постала маска, пза које се скривају равнолики материални интереси.

„Новчани брак је модерна форма продајног брака. Раније се куповала жена, а продавала кћи. Данас се продаје жена, а купује вет... На место љубави, карактера, вредности, хармоније бића, затим духовног и телесног здравља, тражи се у браку новац као прво и последње. Новац заслепљава већину људи тако, да од њега постају потпуно кратковиди. те не опажају, да су телесна и духовна вредност п здравље жене (супруге) много сигурнији капптал него вредносна титула, коју она пма у банци, и која се врло често брво проћерда на неспособну, наследно оптерећену пли иначе дегенерпрану децу. Тако се дешава стално несрећа, да се из непознавања закона о васлеђу и из грамзивости за новцем ствара дегенерисано потомство. И обрнуто остају ваљани људи често неожењени и