Žena

170 ВЕНА

маси народа боље, угодније станове, краће радно време п впше слободна времена за обравовање и култивирање, веће наднице п више средстава ва човечански живот; обавезно, бесплатно и дуже школовање, продужно обравовање; треба взаштитпти жену и децу од рада у фабрикама и радпоницама, створити услове за њихово духовно уздизање. Ето у томе се састоје културни вадатци данашњице, којима ће се подпзати срећнија будућност.

Захтеви пак сексуалне дпететике остају само лепа теорија и диван пдеал. Њихово остверење могуће је само појединцима. И само ће ти срећни моћи да завире у културу будућности, коју мп данас само можемо да наслућујемо.

2вее ТУЂЕ МИСЛИ. Ко је јачи од тебе2 — питао је Брама силу72- Сила је одговорила: благост. »

У стотини људи нађе се по један који уме да мисли; али у хиљаду људи једва се нађе један који уме да види

шта треба. ж

Твоје је не оно што имаш, него оно што ствараш. ж Свет је огледало, у коме сваки види само своје лице. Ко са киселим лицем гледа у то огледало, томе изгледа цео свет кисео, А ко смешећи се гледа у то огледало, види у

њему весела друга.

Најлакше је да нам деца не лажу. Не треба никад ми пред њима да будемо неистинити. ж Боље је учити дете да ради што му прописује вера него га учити многим молитвама, ж Ко разуме наћи деци да раде увек оно што је за њих тај ће врло мало кубуре имати с њима.

,