Žena

ЖЕНА 1208

болести или умна ограниченост, малокрвност, рђави зуби и т. Д.

Све ове болести могу се налазити код школске деце и пре школе. Школа многе од њих развије у јачем степену. У исто време деца, која: болују од неких ових болести, представљају једну сталњу опасност за остале ученике. Туберкулоза и сифилис представљају прворедну опасност за околину. Свој овој болесној деци једино савестан лекарски преглед може помоћи. Лекар издваја слабоумне и одлучује их од школе. Болесне препоручи нарочитој пажњи учитеља, а родитељима саветује лечење. Многи неуспех ђака био би отклоњен, кад би се знали узроци томе неуспеху. Кратковидим ученицима треба препоручити наочаре и дати место у предњим клупама; наглувима такође дати место што ближе учитељу. Шкрофулозне, децу са катарима, кривом кичмом треба лечити и треба да су под сталним лекарским надзором. Њаци са отвореном туберкулозом и сифилисом издвајају се из школе и упућују на лечење.

Дужност је школског лекара да изврши свакогодишње на почетку и свршетку школске године прегледе све школске деце и налаз унесе у формулар за то одређен. Сву слабу децу ставља под нарочити надзор. Иначе је лекар дужан, кад се појаве заразне болести међу ђацима, да их спречава и чува школу од ширења заразе.

Школском лекару главна је дужност да се брине о здрављу деце у школи. О сваком појединачном случају он је дужан да. извести учитеља и да родитељу саветује, да зове лекара. Сиромашњу децу школски лекар морао би и“ да бесплатно лечт. У исто време школа би имала обавезу, да таквим болесницима даје бесплатно лекове, које лекар препоручи. У Белгији деци наклоњеној туберкулози и шкрофулози даје се у школи рибљи зејтин. Туберкулоза је једна врло честа болест код деце у школском добу. Филип је нашао у Единбургу, да између 16.589 случајева туберкулозе преко 117 на децу испод 15 година долази, а 20%, на ђаке един-