Žena

592 ЖЕНА

што се једној госпођи, која се не одликује великим стрпљењем, може у кратко о овој теми рећи, исцрпео сам. А канда сам и ваше стрпљење исцрпео.

Гђа Јела. О, ја вас врло радо слушам, драги докторе. Али бојим се, да ћете ви ппак имати право и да ће од овог разговора бити доиста мало вајде. Јер што вреди опревност и обавештеност родитеља, када дете изненада стане пред њих, па рекне: Ја га љубим; њега или никога.

Лекар. Не бојте се тога. Нема много несретних бракова из љубави. Шрпрода је то већ тако мудро удесила. Допада се и заволи се понајвише оно што је лепо; а лепо је само оно што је здраво, једро, румено, развијено. Има један јачи, опаснији непријатељ сретних бракова. То је рачун. Али и рачун не вреди, ако није паметан, Џа кад би тај немилосрдни, али паметни рачун осим цифара узео у обвир п ово, што сам у нашем данашњем разговору изнео. Јер није благо ни сребро ни злато, него је највеће благо спокојство, мирно огњиште и весела, здрава и напредна

дечица. (Прештампано из календара „Жене“.)

ТУЂЕ МИСЛИ.

Многи родитељи туже се због неблагодарности своје деце. а не испитују, нису ли може бити ту неблагодарност

заслужили. ж

Родитељи, којима је непријатна гласна игра своје деце, боље би били учинили да нису ступали у брак. ж Што је сунце за биљке, то је права материна љубав за децу.

ж Мати не треба да заборави, да човека треба прво васпитати, па да буде човек. Децу само одхранити, то уму и

животиње. ж

Жена је обдарена толиком дражи, да нам већ само њено присуство годи.