Žena

БАГЕЗБЈА 591

вила болест и на једном или неколицини од браће и сестара. Ако су родитељи били душевно болеснп, може деца да покажу знаке епилепсије, идијотизма, хистеричних наступа ит. д. Али све то спада у исту категорију и једнако је опасно. Нарочито треба, павити, да ли је у ближем или даљем сродству било случајева самоубијства, јер такови случајеви су обично знак душевног растројства. Као код туберкулозе, исто тако и код ових болести много зависи од стања и положаја, од начина живота дотичних особа, а исто тако и од здравственога стања другога брачника.

То исто, што сам рекао за душевне болести, важп и за пијанство, које се појавило у једној породици. Пијанство врло често доводи онога, који му је одан, до душевних болести и шкоди потомству можда још у већој мери, него и саме душевне болести. Потомство пијанаца наслеђује разне болести, почевши од живчане раздражености п лаких епилептичних наступа па све до тешке епилепвије п идиотизма. Искуство нас учи, да нарочито онда прети опасност детету, ако је зачето у пијанству, али и без тога може пијанство родитеља да се освети на деци. Нису само припознате љуте пијанице, које унакажују своју децу, него се исте последице показују п код привидно лакших случајева пијанства, ва које само најближа околпца зна.

Гђа Јела. Ох, престаните већ једном, драги докторе, са тим гровотама. Рецпте ми само још ово: Да ли је наука потврдила, да су бракови блиских сродника, опасни за будући пород 7

Лекар. Још пре него што је наука пзрекла штетност тих бракова, знао је народ, да су такви браковп ретко благословени. Њих и наша црква забрањује, али допушта п изузетке. Исто тако и наука. Ако су обе особе, које се желе узети, потпуно здраве и ако у њиховим породицама нема случајева тешких болести, изгледи су бољи. Зависи наравно много од степена сродства. Што блпже сродство, тим · гори пагледи. Ади ако у њиховим породицама пма туберкулове, пијанства и душевних болести, онда је опасност још већа, него код особа које нису у сродству.

Али сада би ми већ моглп довикнути: стој! Све