Žena

РАСЕ ЗА 441

Ученице овог курса плаћају: уписнине 10 динара годишње; школарине 25 динара месечно (10 мзсеци).

Као необавевни предмети у свима одсецима предаје се: домаћа економија, васпитање у породици, домаћа хигијена и женски рад.

Упис ученица у све одсеке почиње 1. августа (у изузетном случају 1. септембра.)

Предавања почињу у свима одсецима 16. августа.

Ово доносимо по ОпоРодикем извештају женске трговачке школе, који смо добили од г. професора Б. Тодоровића, када је уредник овог листа био на испиту исте школе. Милина је била видети женску омладину како озбиљно и предано израђује женске рачунске вадаће, јер баш при том послу беху, кад нас је г. професор Стојановић увео у дворану. Оба професора хвалили су своје ученице да вредно и савесно уче, да служе као пример и углед и да их врло брго и лако смештају по банкарским и другим радљама, јер су вредне и поуздане, те их радо узимају за чиновнике. Срдачно се опростисмо са ученицама и господом професорима ва изразом радости што наше српске женскиње и у овој струци тако лепо напредују.

М.

Књижевност и уметност.

Уредништву су стигле на приказ ове књиге:

Салутница од Исидоре Секулићеве. Цена 2.— динара издање књижаре С. Б. Цвијановића у Београду.

Беседе тод Гором од Др. Н. Велимировића. Цена 3 дин. издање књижаре С. Б. Цвијановића Београд.

0 женама (Артур Шопенхауер) превео Милан Вујаклија Цена 0.50 дин. издање књижаре С. Б, Цвијановића . Београд.

Савети и Практична упутства Наставницима и Наставни цама тре уљаска у јаван живот (Жил Пајо) с француског превео Ник: М Ракић, издање књижаре С. Б. Цвијановића Београд. 1912.

Ратни поход (речи Ст, Самарџића) ратног свештеника · Композиција Јосифа Маринковића посвећено народној одбрани. Цена 1.20 дин, издање књижаре С. Б, Цвијановића Београд