Žena

БИ ОНИ

шље у Лондон своју председницу конгреса као заступницу на онај конгрес, који се бави против трговања са женскињем. Председница ће тамо нарочито упозорити на везу, која постоји између проституције и оне неправде, што су женскињу одузета политичка права.

Да би конгрес могао успешније да врши своју задаћу, показало се, да је за то потребно новаца и у ту сврху је за час искупљено на конгресу 60 хиљада круна.

Председница је са великим разумевањем водила седнице конгреса. Када је ударила својим председничким чекићем о сто, наступила је увек мртва тишина. Показало се, да је женскиње потпуно способно за мирно, парламентарно расправљање. Жене оних народа, где је већ извојевано женско право гласа, извештавале су о утецају тога права на друштвени и државни живот.

Једна старица Норвешкиња, која се дуги низ година борила за право женског гласа, дочекала је напослетку успех своје борбе. Норвешки парламент

је једногласно усвојио опште бирачко право жена. Она није хтела пре да се крене на конгрес, док није могла и лично да донесе ту радосну вест и поздрав председника норвешког сабора овом женском конгресу. „За наше успехе“, рече стара госпођа из Норвешке, „морамо захвалити мушкима, који верују у вредност својих жена“.И показало се да идеализам није смешан, него да је то добра тактика. Заступница из Финске извештава, да тамо у сабору има више женскиња и да је њихов рад тамо према општем признању веома благотворан. Заступница из Калифорније извештава, од кад је тамо отворен пут женскињу у сабор, сабор је усвојио закон против трговања са женскињем, а пре тога је такав законски предлог увек пропадао. Изасланица из Аустралије је извештавала, да су тамо друштва и држава имале велике користи од уласка женскиња у сабор. Усвојени су закони о заштити и потпори деце, усвојен закон о потпори матера. Држава троши велике своте на то и од то доба

се знатно смањио број умирања деце.