Žena

483 Ћ КЗЕРГА

За време конгреса била су свако после подне предавања, те су поједине чланице имале прилику да искажу своје уверење. Марија Штритова говорила је о женском праву гласа и о расама. Роза Швимер, о женском праву гласа и о моралу. Др. Јулка Петрини о праву гласа и о демокрацији. Пуно је интереса било предавање француске правнице госпође Рероне о проституцији и заштити матера. Са великом говорничком вештином доказивала је: „Нема неудатих матера, има само матера“. Ана Шав, свештеница, предикаторка умела је дивно да прича и доказује. Тражила је право неба и за жене. И причала је причу о жени Калифорнији, која се вози у вољуским колима док њен муж на крилатици пресеца облаке.

Времена су се изменила. Мени долази данас немогућа она приповетка коју сам читала у добу мога девовања. У тој Штифтеровој новели „Кондор“ доказивало се, како „жена не може да поднесе висину неба“. |

Но још у већој мери од предавања палиле су у Угарској оне сјајне забаве, које је приређивао конгреси оне су стицале много нових присталица. Мађари воле сјај, украсе, позориште, забаве. Дочек женских гостију беше величанствен, поздравни говори заносни, излети по красној околини Будим Пеште величанствени. Служба женске свештенице, па ужина на отвореној тераси пред парламентом, па вожња у оном дугом низу кола по улицама, све је то изазивало дивљење и стицало присталица. један је повлачио за собом друге. И ко може да одреди где почиње право одушевљење, а где сугестија масе. И они богати беху се узрујали. Велике помодне трговине и стоваришта истакли беху жуту заставу суфражеткиња, у ходницима и просторијама Редута и на улазу продавале су ратарке своје лепе везове. Помисао на. оне дане оставио је дубок утисак, а ми смо се разишле са захвалношћу због гостопримства и са уверењем да нас везује једна и иста велика мисао. То ће нам давати снаге и полета да и даље истрајемо у започетој борби.