Žena

ЖЕНА 489

Малени рад еманциповане жене.

О еманципацији жена је писано и говорено много, али ипак није проведена онако, како су покретачи желели.

Зато је потребно тражити узрок у том, како се ратује, да би постигли циљ и остварили идеје.

Све досад се ратовало о еманципацији жена (боље рећи о еманципацији целог човечанства од застарелих предрасуда) тако рећи формално.

Наиме слали су петиције на владу, одржавали скупштине, предавања, молило се, да се законом призна равноправност жене са мужем, али да се практички изведе еманципација, то је мало ко данас покушавао.

Ето у том лежи досадашњи неуспех целог покрета, који је одавно поникао...

Све нове идеје, уопће цела наука и напредак целог човечанства помало напредују и остварују се само онда, када се покаже практичност и значај те ствари.

И када би се данас издао закон, који наређује потпуну еманципацију жена, све дотле неће постати фактичним, док се човечанство на ту установу не научи и практичном ју не призна.

И ако је таковим законом јасно проглашена потпуна равноправност жене с мужем, ипак ће се наћи стотина људи старога кова, који не имадоше прилике у својим предрасудама пратити нове идеје, или су их пратили површно, они ће ипак крај свих законских прописа сматрати жену за нешто нижим од човека.

А да буде јасније, навешћу овај пример: године 1863. у Америци је проглашена потпуна равноправност свих грађана, али крај тога су Црнци, који су по закону у потпуној мери уживали сва грађанска права, као и остали, ипак их нису Европљани т. |. бели људи признавали за равне.

Зато пре свега треба ширити еманципачни рад међу људе, да би се што пре на то научили и уверили, да је та ствар у истини добра, те ће се на