Žena

МА КОКА 499 ; ништво у Маћедонији и Тракији од стране бугарских хорда, упућују овај протест сестрама целог обрагованог света,

У име хиљада жена, деце, попова, црквених великодостојника и првака хришћанских и мухамеданских, умрлих као мученика, ми молимо ва интервенцију жена целог света, код својих влада и религиовних поглавица цивилизованих земаља, да се спрече бугарске гровоте којима нема имена.

Један народ, чија војска издајнички напада своје савезнике, своју јучерању браћу; једна војска, којој проливена крв није д'вољна, која силује невина створења, сакати децу у наручју њихових матера, дави старце који су без одбране, попове и владике, — тај народ припада варварској нацији, и недостојан је да се рачуна међу цивилизоване народе.

У провинцијама, које је поново заузела наша ослободилачка. војска, кров које су бугарски војници прошлп, становништво без разлике расе и религије, Грци, Срби и Муслимани, сви су били подвргнути нечувеним и најдивљијим гнусобама,

Немогуће би бпло побројати све злочине, Ми се ограничавамо да само неке поменемо. У Савиаку близу Сереза, приморали су жене да голе играју са огрлицама од мали звонцади око врата око огромног ватреног ступа, у коме су горели лешеви њихове деце и њихових мужева, док је цео бугарски гарнивон радосно пљескао.

У Серезу, Дојрану и Демир Хисару, побијени су две грчке владике п стотинама првака, жене су претрпеле последње поруге, мала деца су поклана, цркве попаљене и целе вароши данас представљају изглед пустоши и развалина. | Њихов бес, коме није било границе, није поштовао ни смртне остатке поганудих војника на бојном пољу. Они су му вадили очи. Наши рањеници трпели су исте муке, дотучени ударима бајонета.

Сва грчка и турска села од Дојрана до Драме. на одстојању од 250 километара. сада су само пепео који се пуши и карболисани лешеви. У своме повлачењу без рела, пред војском краља Константина, бугарски војници бежећи сеју свуда ужас и грозоту.