Žena

500 ЋЕ МА у

Атила и његови Хуни и најкрвожедније вође из средњег века, нису никада домашили влочина дела, која су Бугари вршили у двадесетом столећу.

Жене обравованог света, које ву предстаљене у међународном женском свету, у међународном удружењу женских лицеја, у међународном савезу ва мир и у другим хришћанским удружењима, као и ове друге жене у својству обичних мајки, моле се у име човечности да протествују и да траже:

1. Интервенцију моћних на вемљи, да се учини крај тим монструовностима,

2. Не одобравање хришћанских народа према једној хришћанској нацији која је подло бацила под ноге свети принцип Еванђеља и хришћанске љубави.

8. Да се нова турско-бугарска гранична линија Енос – Мидија регулише у корист Турске.

4, Да велике силе пристану на четворопроцентно повећање турскох царина.

Х. међународни женски конгрес у Паризу.

Недавно је био у Паризу Х. међународни конгрес, што су га приредила женска друштва. Рад тога конгреса распростирао се на: народно гдравље, васпитање, ваконодавство, ошшти мир, женско право гласа, науку и уметност и хумане друштвене установе.

ајвише и најживље су, расправљана питања, која су се односила на женско право гласа, даље да се удатој жени даду сва грађанска права п да не буде два морала, један ва мушкпње а други ва женскиње, него да буде један морал за све. Секција ва женско право гласа веома је опширно изнела равлоге за то. Ти су разлози познати, А секцоја је нарочито исти-. цала оно, што је већ практичан живот васведочио. Што је искуство несумњиво доказало, о томе не треба да буде више препирке. Тамо где је жена добила право гласа и ушла у сабор и почела да ради, као у многим америчким државама, у Аустралији у Норвешкој, Финској, Новом Селанду, тамо су жене у сабору постигле ванредне успехе. Оне су покренуле борбу противу јектике, противу пијанства,