Žena

МА ЈЕ БОЈА 501

противу намроранњ против нездравих станова п постигле су сјајне успехе. Сви они сабори занимају се данас питањима, 6 којима се до сад нису запимали. Показало се у пуној мери, да жена у борби за напрелак здравља, куће, деце и благостања може слободно да стане ув човека. А у томе и јесте главни напредак државе.

Овај конгрос је отворио француски министар унутрашњих послова Њлот. Овим тога је примио чланице конгреса и угостио их је министар спољних послова Пишон, па и председник француске републике Поенкаре, То зу знаци, да је ова борба женскиња, веома озбиљна и да је нико више не игнорује.

Вредне и храбре српске сељанке.

Један стран новинар пише о приликама на бојном пољу, па међу осталом изноби и ово:

„Када смо стагли на седам до осам километара од Пирота, топовска пуцњава поче се проламати кроз долину. Навикнути на њу, коњи више и не ћуле уши; у пољима око нас, жене и даље мирно раде земљу.

Тешко је замислити како су храбре и вредне српске сељанке. „Ми хоћемо да покажемо, кажу оне, да умемо да радимо земљу исто тако добро као пи људи.“ У вору и у сутон, када иду на рад и када се враћају са њива, човек их среће на путевима како иду, носећи дечицу на леђима и плетући. Поред њих скакућу мушкарчићи носећи алат.

Српске сељанке су храбре. Јутрос сам их видео како жњу готово под непријатељском ватром, са највећом сигурношћу“

Ново време и Туркиње.

Јаша Томић у својим чланцима: Криволак, ЊевЂелија, Солун, пише о Солуну и ово: олун је данас у највећем друштвеном пи политичком преврату. Све се окреће тумбе, ако се т. ј. још није окренуло за последњих седам осам месеци,

И са те је стране Солун данас мбобимћа. занимљив,