Žena

РАЗЕ А 503

Белешке из здравља. Упутства противу колере.

И ако се на срећу није појавила колера у свима оним крајевима, где допире наш лист, ипак је она свуда близу. те је овај члапак савремен. Ова упутства је стручњачки. а уједио равумљиво парадио фивикат вароши Београда.

Колера је варавна болест. Клпце њене уносе се у органе за варење. Постојбина јој је у Азији (Индији), те се за то навива и азиска колера.

Внаци колере су: јаки, чести, проливи, којима се пстурују житке, не жуте, већ сасвим безбојне иззе тине, налик на воду у којој је пирпнач куван. Те пролпве често прати у почетку: повраћање (бљување), јака пзнемоглост и грчеви у мишићима, а нарочито у мишићима листова. Глас постане слаб и промукао (т. вв. уколерични глас“), кожа је хладна и помодри, збрчка се. Мокрење се, готово сасвим, обустави. Топлота тела падне испод нормалне п смрт наступа често са појавама дубоког заноса пи бунцања.

Да се колера где год појави, потребно је: да се њена клица пренесе п да су здравствене прилике вапуштене, а најповољније доба године за развијање колере је топло, мах м, летње време.

Важно је знатп, да многа лица не добију колеру, и ако су заражена њенпм клицама, То су т.вв. клицоноше, који својим изметивама, у којпма има клица колере, болест распростпру п ако самп од колере не сболе,

Клице колере доспевају у воду и отуда се пићем уносе непосредпо у органе га варење, а има пх често н У разним другим животним нампринпцама. Сем тога, клице колере налазе се п у влажном рубљу, умрљаном болесниковим пзметппама, па се отуда посредно могу пренети у органе за варење. Најзад, клоце колере се преносе и водом (речном) из заражених у незаражене крајеве, ако се опа загади клицама колере; прањем нечистог рубља на геци и т, сл.

Црема свему томе, најбоља је предохрана од колере: чистота.

С тога треба пазпти: