Žena

ВЕНА 509

јер тако се може најлакше зараза пренети. Доказано је. да су многи здрави примили сифилис само љубљењем уста у уста. — Ни један народ се не љуби овако страсно и овако. опасно као ми. Турци се љубе само кад“се опраштају при поласку или кад се виде с пријатељем после дугог времена.. Буле се никада не љубе. При љубљењу Турци брзо један другоме наслоне образ уз образ или главу на врат, поред ува. Тако два до три пута. И на томе се сврши цела ствар.. Истина и овакав начин љубљеља није такође потпуно оправдан са здравственог гледишта, али је боље од овога нашега. „цмакања“. Најбоље је волети нешто душом и срцем, а. то своје вољење не испољавати нарочитим гестима или знацима, који су често глупи, смешни, па и по здрављеопасни.) „Народно Здравље".

Белешке из домазлука.

Против мува. — Врло је добро средство за тровање“ мува формалин. Ваља узети тањир па га напунити влажним песком и онда покрити песак са једним округло обрезаним. парчетом хартије за упијање мастила. Хартија се поспе: прашком од шећера па се онда то покваси смешом од једног дела формалина и 20 делова воде. Муве се скупљају на шећер и отрују се формалином.

Слата вода троттв опекотита. У случају опекотина најбоље је средство слана вода. Кухинска чиста со истопи се у води, у којој се опечене руке и ноге држе, а: ако је опечено лице или остали делови тела, тада се употребљују облози те слане воде.

Горуштца (бодбгеппеп.) Против горушице, љутине у стомаку узимало се угљенокиселог натрона или магнезије,, но др. Бунге вели, да су та средства за стомак опасна, већ треба оставити да стомак изгладни, те дође у свој прави. колосек или треба узети јутром и вечером једну кашику маслиновог зејтина са или без шећера, те ће се тако најбоље предупредити и отклонити горушица.

__ Преношење колере воћем ц взељем. — Д-р Полак у Трсту доказао је разним опитима, да проузроковач колерена воћу и зељу дуже времена остане способан да се раз-

') Енглези су познати са свога срца којим много воле, али они за то најмање љубе.