Žena

Ћ ЕСНГА 541

ктричних варпица, баца их једнаком снагом, стално их баца годпнама, а нико још није приметио да је: та снага малаксала.

Када све оно гледате изгледа вам, да пмате пред собом мало сунце. И то мало сунце убија као п оно. велико: кужне клице, оживљава, греје, светли, ради.

У Јоахимову је сваке суботе предавање о радијуму и оном што је с њим у свеви. Болесници добијају у руке уранит, у коме има радијума, виде трун радијума, који се не може видети слободним оком како. светли п баца електричке искре, као да је стотину ђавола у њему. Онај свет одмах и верује, да ће велпка, непојмљита снага тога тела излечити пи њихову болест. Под утиском те вере може многи лако да уобрави да му је боље, #%#%

Алп пх има који су падравили. Код кожних болести, нарочито код лишајева, лупуса, види се то. Пуно је лечипка који тврде, да су са зрацима ради“ јума с успехом лечили рака. Сами болесници причају доста „чуда“.

Озбиљни стручњаци говоре: — Радијум много. може, али не може све. () сваком новом леку мислило се с почетка да је универзалан, светран. После се покавало, да су наде биле претеране. Изгледа, да лечење са изливима радијума има велике будућности, алп смо данас тек на почетку, а да би се могло поувдано утврдити колико вреди радијум у медицини..

» – % ~

Јоахпмов, (тако га вову браћа Чеси) удаљен је од Карлових Вари, само сат железницом, Лежп у Хрушњи Хора (Егхвебтве) 600 метара пад морем. .

Предео је спромашан. Где пма мало зоби, то је: било још 17. (80.) августа велено, непокошено. Да би онај свет могао живети, држава је подигла онде велаку фабрику цигара. Иначе има тамо државна фабрпка боја. Те се боје стварају из ураншта, п употребљују их, да се њима бојадише стакло, док је још течно, Но све је то било мало. Тек од када је пронађеп радијум, п Јоахимово постало средиште за лечење радпјумовом еманацајом, становништо Јоахпмова.