Žena

542 НАУРЕЈНСА

поче нагло да се подиже, Виле и куће ничу као из земље, заслуге на све стране, гостију сваки дан све више. 1906. године било је 30 гостију, друге године 87, лане је било 2 хиљаде; а ове године тешко да се није број гостију удвостручио, Овако нагло није се подизало ни једно лечилиште.

Из Карлових „Вари сваки дан је тамо пуно гостију. Био сам и ја са женом неколико пута тамо. Ко хоће у овим оскудним временима да штеди, добро је да поведе жену, јер ми мушки кад смо сами, по"трошимо обично двојином више, но кад путујемо «са женом.

У осталом жена, гђа Кирије, по рођењу Пољкиња, има, највише заслуга што је пронађен радијум и ње гова својства. Истраживала је руде, које имају у себи Бекерелове зраке, па нашла, да те зраке има п радијум, али пронађе уједно и друга, ванредна својчства радијума.

Да је радијум биљка, могло би се рећи, да је веома ретка биљка. ЈЊега су нашли до сад веома мало. Много мање од злата и дијаманта. Данас један грам радијума кошта 600.000 круна, Према томе стао би килограм 600 милијона круна.

Радпјума пма највпше у ураниту. Тамо је он помешан са бакром, сребром, оловом, сумпором, кре„дом, гвожђем и другим телима. Да се одатле извади само 1 грам радијума, треба грдна посла п новаца. Кад се из уранита извуку боје, за бојадисање стакла, што је такође велики посао, онда из оних отпадака, најлакше долазимо до радијума. За један грам радијума треба 10 метарских центи тих „отпадака“, а то је 25 до 80 метарских центи уранпта, треба 50 ме_метарских центи разних често врло скупих кемика„лија и 500 литри воде. Једно по једно тело, које је азмешано са радпјумом треба хемијским путем издвојити, п то треба, понављати много пута док се падвоји, Треба око' 1.500 пута манипулибати п из"двајати док се дође до чиста радијума. Тај чисти радијум изгледа као танка иглица беле соли, Зато је радијум тако скуп. Али је кажу, трун труни његове „лековит,