Žena

ББ ВЕНА

Проглас

на бивше ученице Српске Више Девојачке Школе у Новом Саду.

Сестре!

Сад је куцнуо одсудни час, кад ми, бивше ученице Српске Више Девојачке Школе Новосадске треба да отпочнемо стваран рад за одржавање те наше, тако нам миле школе.

Сестре!

У последњем броју „Женског Света“ изашла је молба на бивше ученице Српске Више Девојачке Школе Новосадске, да све и сва учине и пронађу начин, како да се нађу средства за одржавање те школе и како да се ми ученице у ту сврху организујемо. И ето, пронађен је начин, скупиле смо се ми бивше ученице Више Девојачке Школе, које у Новом Саду станујемо, да као прве почнемо и дамо правац том нашем покрету, и то на овај начин:

Под закриљем Новосадске Добротворне Женске Задруге, потпомогнуте добротом наших бивших и садањих наставника и наставница Српске Више Девојачке Школе у Новом Саду, доносимо овај проглас на бивше ученице Срп. Више Девојачке Школе, као и на све родољубиве Србе и Српкиње са молбом:

Да све и сва учинимо, да што више жртвујемо за одржање наше Више Девојачке Школе. Ми то хоћемо да учинимо, да би показале, да смо у стању одржати себе и да смо моћне, да се из своје снаге старамо за просветни напредак свог народа. Ми се тиме одзивамо молби своје савести и општој, српској дужности.

Почнимо радити овако:

1) Свак. бивша ученица Срп. Више Девојачке Школе нека да свој прилог, уједаред или нека се обвеже, да ће то годишње чинити.

2.) Нека сматра за дужност, да и на своју окопину утиче, да дају прилоге.

3) Нека посредује, да се приређују забаве и