Žena

НЕРВНА БАБ

Но зар може бити тела, из кога стално извире снага, рад, а не губп своја својстваг Има ли чега у природи, да само даје, увек даје, а нпчега ниодкуд не примаг! То би био изузетак у прпроди. А природни закони не знају изузетак.

Велики паучењаци покушавају свом снагом да реше ову загонетку радијума. И има пуно теорија односно хипотеза о томе.

Мени иде у главу само једна. Радијум се стварао некада, пре више милијуна година, кад је други био притисак и сасвим друге прилике у свету. Под данашњим притиском зрака и данашњим приликама, кад га изнесете на свет, он се распада, прека, не може да остане какав је, његови електрони почињу да раде.

Али како то, да не малакса и да се његова светлост не угавиг Госпођа Кири мисли, да се његова. снага обнавља сунчаним зрацима, које ми не видимо. Али је много вероватнија она претпоставка која нас уверава, да ми до данас нисмо били у стању да измеримо попуштање и нестајање снаге радијума. Ми немамо још: тако осетљиве мере, немамо могућности да установимо промену. Вероватно и сунце губи снагу, али ко ће то да пзмериг Најмање тело, 6 којим мп рачунамо, а које не видимо, но га можемо испоставити само спектралном анализом, има у себи 1,000 000,000.000 атома. А данас је утврђепо, да у сваком атому радијума има око 1.000 електрена, Колико ту треба времена, колпко векова, док ма којим начином осетимо, да један видљиви део радијума, распадањем његових електрона губи од своје снаге2 'Та претпоставка највише осваја, алп још тече препирка. Траже исоборпме научне доказе.

Кад човек прочпта гомилу књига о радијуму, онда со поново уверава, да између неба и земље има пуно чега, о чему наука и не сања. И колико још пма човечанство посла да реши нерешене проблеме.

Но ва сад је на површини ново супце — радијум. И многи свет клања се извору снаге његове, верује у њега, као што се негдањи људи клањали сунцу и веровали у њега. ЈЕ

3