Žena

ЖЕНА 567

Разне белешке.

Нов Југ-Богдан. = Отац послао девет синова у свети рат. —

Наша исторпја забележила је златним словима јуначка дела славног Југ Богдана и његових девет Југовића, који се заједно са својим оцем борише на Косову и сви јуначки изгинуше, не хтевши оставити брат брата.

Њиховим се јунаштвом Срби поносе, а странци помињу их као пример јунаштва.

Југовићи су изгинули пре вшше од пет векова, чекајући у гробу да дође време, кад ће се родити нов Југ-Богдан са девет тића, нових девет Југовића, који ће поћи на Косово, да освети Косово и овлободи њихове гробове од турског пга, те да мирно у српској вемљи почивају.

И заиста прошле године појавио се нови ЈугБогдан са својпх девет соколова — девет нових Југовића. Тај нови Југ-Богдан зове се Игњат Радивојевић, који је послао у свети рат да освете Косово девет нових Југовића

(О овом новом Југ Богдану добио је Мали Курнал писмо следеће садржине:

Приједор. 19-М1-1913. т.

Поштовани Г. Божо!

У Вашем цењеном листу „Журналу“ поред осталог прочитах и то, да је Срећко Бајић послао пет синова у рат; вато реших да Вам напишем следеће:

Игњат Радивојевић, тежак из Рожаца срег Љубићски, округ Руднички, стари ратник, који је стални кадар служпо још за време бомбардовања Београда, п сам лично учествовао у бомбардовању, затим као водник учествовао у првом и другом српско-турском рату, а као четовођа у Српеко-Бугарском рату 1885 г. повлао је п опремио (9) девет синова у овај свети рат и то:

Миленко, Радивоје, Малан, Драгојло, Драгић, Остоја, Велимир, Јован и Светозар. Од њих девет