Žena

КЋ ЕН А 5711

куварицу шта опа мисли о феминизму. Та фплософкиња му је одговорила: То је све само ва госпоштину. И она мора да има чиме ће прекратити време. Ми пмамо п онако доста посла и да нам даду право гласа,. тиме неби биле богатије, Видп се да је та куварпца. задовољна.

Кад девојка поквари сватове.

Арнаути, Малисори, почели су да се реформишу.. И пожурише се, да објаве неколико писаних ваконских одредаба. Неке се законске одредбе односе на. крвну освету. Крвна се освета најстрожије вабрањује. "Го је веома добра ствар. Само неће имати никаква успеха докле год не установе Малисори судове, којп ће судити по правди. Тамо само суди свакл сам, где нема уверења да ће наћи правде на другој страни и где се нико не покорава суду других.

Но одмах после закона о крвној освети, донелп су Малисори ваконске одредбе о томе, шта да буде с девојком ако се верп, па поквари сватове. Одређено. је, да се таква девојка пма пзјурати из племена, пли мора датп 12 јемца, да се н>кад више неће удавати. Ако би се удала, јемци ће за њу одговарати.

Ове законске одредбе нису никакве нове установе, Те законске одредбе оснивају се на старом. обичајном праву Арнаута. По старом арнаутском обичају ако се девојка верила, па после покварила. сватове, морала се пред целим својим племеном обвезвати, да се никад удавати неће. Иначе је цело племе одговарало, т. ј. наступила је крвна ссвета, јер господин вереник сматрао је за највећу срамоту, ако. га девојка остави, Таква девојка, да се пе би изродпло вло, није се смела никад више удавати. И она је у знак тога обично носила мушко одело и оружје.

Дакле је прва брига Арнаута била, да се тај њихов обичај какогод не измени. Како су у Бечу заљубљени у Арнауте, тешко да и онп неће увести. тај красни обичај њихових миљеника,

Покрет против рађања деце. Не бп човек веровао да може да дође и до покрета, до каквог је дошло у Немачкој. Тамо на сву