Žena

572 ВЕНА

меру букти покрет против рађања деце. Док је влада „ударила у кукњаву како број рађања с године у го„дину све јаче опада, дотле је избио покрет, који јавно проповеда, да народ треба свесно да страјкује против многог рађања. У том су покрету већином фабрички радници, али их има хиљадама пз средњег сталежа, а пма п лекара који проповедају страјк против рађања. -У Берлину је за последњих 2 месеца било 2 вбора, којп су били необично јако посећени, Заступници и „заступнице тог новог страјка износе ово: — Наука има начпна да жена предупреди рађање, и она за то "треба да употреби презерватпве док се не поправе "економске прплике. Држава тражи војнике, ади роди"тељи треба да их однегују, а онп то нису у стању. Окупоћа, је огромна, настале су кризе, и сиротп ро„дитељп одгајајућп петоро, шесторо п више деце, мученици су. Гледају како деца болују п пропадају, а "немају начина да им помогну. Породица је разрпвена, матп мора на рад ван куће, деца поред родитеља одрашћују без родитеља, оцијалисте су против овог покрета. Он: докавују да је тај страјк непрпродан. Нека се множи пролетаријат, нека расту раднички батаљони, бар ће пре извојеватп нову државу, боље економско стање, Ући у страјк противу рађања, вначи помагати данашњу државу, скпнутп с ње терет, да поправља економске "прилике,

Владп је право, што је у овом пптању помажу социјалисте ма и на овај начин, Но у стварп је страјк „протпву рађања већ наступио. То доказују бројеви.

во је јасан доказ, да наступа пропаст данашњег друштвеног стања.

Белешке из здравља.

Нервоза код деце.

У новије доба све је више нервозе код деце. Нервоза може да буде наслеђена, а може да се развије усљед да"нашњих друштвених прилика, услед честих удара и незгода "У породици и т. д.

Код деце је нервоза наследна, али ту нервозу може