Žena

ВЕНА 515

Белешке из домазлука.

Сребро се може очувати да не тотавни. Узме се колодиум и раствори се у алкохолу. Умочи се четкица у ту течност и превлачи њоме сребро На сребру се ухвати танка превлака, која га штити од ваздуха. Кад сребро опет хоћемо да употребимо, оперемо га топлом водом.

Мирис од ружа. По скупе новце продаје се. А може га на лак и јефтин начин сваки сам себи зготовити. Ко има башту и у њој руже, тога баш ништа не кошта. — Кад је ружа већ сасвим расцветана и хоће да одпадне, очупа јој се лишће, мете у чисту белу хартију и остави да се добро осуши, тако да се може у авану туцати. Истуцано лишће мете се у мале кесице, и те кесице сместимо међу рубљем и другим стварима, које онда врло дискретно, пријатно мирише не ружу.

Модерни високи крагнови остављају "а врату загаситу пругу. Да то сперемо узмемо дебео котур 0љуштена пресна кромпира и употребимо га као сапун али са врелом водом.

Мрље од каве на чаршаву и салвету, треба намазати чистим глицерином и онда испрати топлом водом и оне одмах нестану.

Јаја се могу у лето кад су јефтина лето за зиму коназервирашт, а да се никако не укваре тч буду свежа као да иж је кокошка баш онда снела. Начин је нови једноставан. Прво се лепо оперу у води да су сасвим чиста. Онда се загреју у води од 36 степени и тада се спусте у једној мрежи у кључану воду, али се са сатом у руци пази да не остану у води дуже од 4– 5 секунди. За то време ухвати се у јајету танка кожица, која конзервира јаје да се не поквари и да остане свеже. Али ако би се дуже од 5 секунди држало у кључаној води, онда би се лако могло десити, да домаћица за зиму остави не конзервирана него већ помало скувана јаја. Кад се јаја изваде из воде мету се на сито да се осуше, ал их не смемо брисати, и онда се опрезно сместе у дрвене сандуке, тако, да једно друго не додирију. Између јаја меће се триње.

Кромпмир куван не тпреба летач остављатит за вечеру, јер и ако је добро покривен, ипак се у њему ства-