Žena

514 РАКЗОИР

Самоубијства код деце.

У руској штампи је, усљед најновије статистике, читава "узбуна. Показало се да број самоубијстава код деце стално расте и да је ланске године достигао невероватну цифру. Самоубијстава има чак код деце основних школа, а код деце "средњих школа је пуно. Осим тога има покушаја самоубијства такође у великој мери. Када прочитамо све што о томе пишу педагози и лекари, можемо све свести на ово: Рђаво васпитање, претовареност у школи, нервоза. Самоубијства код деце, која беху и код нас доскоро непозната, има и код нас све више. У овом „културном времену“ све је теже васпитати децу. Данас то не иде „само од себе“ као пре.

Родитељи су дужни да се баве што више са питањима, која се тичу васпитања и неговања деце. Живот је све тежи, па

је отежао и у томе.

Опробани домаћи лекови.

Главобоља и мигрена обично прође брзо када ис"тремо слепе очи, а исто тако места иза увета са чистим шпиритусом.

Против кијавице и расхладе добро је удисати пару од камфора. Узме се дубока чинија, у њу се успе једна кашика камфорног шпиритуса, а преко тога успе до половине чиније кључале воде. Преко тога се држи левак од папира и кроз њега се удише пара, 10—15 минута. Левак треба да је толико велики, да и нос уђе у левак.

За чишћење крви врло је добро лишће орахово. „Једну кашику ораховог лишћа потопи се у вече у 2 деци воде. Сутра дан се та вода оцеди и пре доручка хладна попије. Најбоље је пити тај напитак у пролеће.

Кашаљ и најзастарелији лечи Тћушћап. 50 грама лишћа од Тимијана, (у свакој апотеци може се добити) кува

се 5—10 минута у '/, литре воде. Онда се кроз фланер про- _

цеди и са ', килограма кандис шећера (жута шећера) добро скува, док не згусне као сируп. Од тог сирупа узима се ; "шће по кафена кашика.

Ко има замрзнуте ноге или прсте осећа свраб на том месту. За то је добар лек Танин. 10 грама Танина кува се у 100 грама воде. Од те течности успемо једну кашику у воду, у којој перемо замрзнуте делове. Или се узме 10 грама Танина и добро се умути у 30 грама вазелина, и са том машћу намажемо места која су замрзнута и сврбе.

4