Žena

БА НА 107

прве и код треће армије, заузели неке. положаје, који су прошлог дана пали у бугарске руке. А Бугари нису могли никако напред. Око 1 сата по подне почели су да одступају. Цела бугарска 8 дивизија бачена је преко Брегалнице. Прва армија отерала их је од Дренка у Злетовску реку. Око 2 сата по подне, бугарско одступање беше опште. Били су потпуно уверени, да су јако преценили своју снагу и да им је све планове однела Брегалница. Око 2 сата по' подне, дошли су бугарски парламентари и тражили примирје. Бугарски генерал Ковачев поручио је: — На основу споразума између бугарске и српске владе имају се одмах обуставити непријатељства. Свака страна да задржи положаје, које је имала 16. јуна.

Српски команданти трупа одговорили су: Ми ништа не знамо о споразуму влада. Ми идемо напред. Ви радите шта знате. И заиста, између српске и бугарске владе не беше никаквог споразума. Склапање примирја спада у осталом у круг рада главне команде. Оне неистине бугарских парламентара беху и опет један недозвољен маневар. Није им пошао за руком.

Може се узети, да је велика битка на Брегалници била 18. по подне одлучена. Она је трајала 36 сати са малим прекидом од 3 сата.

У борби на Брегалници 18. јуна отела је прва. армија: 1 пољску батерију са целом запрегом и послугом, 7 кара, 3 пољска брзометна топа, 7 брдских брзометних топова. Осим тога заробила је бугарског команданта 13. пешадиског пука, 7 офисира и 300 подофисира и редова. Трећа српска армија (шумадијска дивизија |. позива) отела је 3 пољска и 7 брдска топа, са много кара. Иначе је заробила у борби око виса 650: 16 бугарских офисира, 52 подофисира и 413 војника.

Колико је било губитака, још није познато. Али су поља била застрта лешевима. Пети и шести српски пук беху преполовљени. Само су та два пука изгубила око 5 хиљада људи.

Бугарски су губитци били несаразмерно јачи.