Žena

У Штипу су ми причали Турци и Јевреји, да су само туда пронели, прва два дана, на 15 хиљада бугарских рањеника.

Осамнаести бугарски пук био је, у правцу Балвана уништен. Није боље прошла ни 7 бугарска дивизија, која се на Дренку борила са шумадијском дивизијом првог позива. То најбоље показује депеша, ухваћена српским безжичним телеграфским апаратом, у којој командант 8. бугарске дивизије јавља команданту четврте бугарске армије ово: „Срби су разбили нашу седму дивизију и наступају к нама.“ У тој депеши спомиње се панично бегство извесних бугарских трупа.

То је све било другог дана борбе. А после онаког исхода борбе, из Софије су полузванично објавили на све стране света, да су Бугари — сјајно победили.

ж – ж

И још су нешто у оно време раструбили из Софије. Полузванични бугарски брзојави стално су ширили вести, да су 17. јуна Срби и Грци напали Бугаре, и отпочели рат.

То су тврдили живи Бугари. Али њихови мртви доказивали су друкчије. А мртви не лажу.

Код једног погинулог бугарског офисира код Дренка, нашли су писмену заповест команданта четврте армије, генерала Ковачева. Та је заповест

издата још 1. јуна, а достављена је 26. бугарском пуку у Соколарце 4. јуна.

У тој се заповести каже: За бдо 7 дана, или нешто доцније, стићи ће и последња бугарска оделења на фронт, где се ми концентришемо и онда ће се коначно решити наши односи према нашим суседима, који су до сад били наши савезници.

Заповест у продужењу своме напада Србе и Грке, и вели, да су ти неверни и нечасни непријатељи криви што Бугари не могу да се врате кућама и ако је мир закључен. Заповест наређује бугар-

ским командантима, да обавесте бугарске трупе,