Žena

Да ли да присиљавамо децу да једу 2

Један стручњак за дечије болести др. Нетер из Манхајма суди о горњем питању овако:

Кад здрава деца неће да једу. онда је томе узрок погрешио васпитање.

Када се матере туже да њихова здрава деца неће да једу, не треба то разумети тако, да они уопште неће да једу, него не једу за столом и у време, али пре и после времена она траврњају где што нађу. Томе је узрок рђаво васпитање. Често и матере дају и пре ручка и после ручка деци толико, да не би требале ни мало да се чуде, ако деца у прописано време не једу.

Многа деца неће да једу баш оно, што се донесе на сто, и што би она требала да једу. И томе је рђаво васпитање криво. Греба још зарана одвићи децу од тога да буду пробирачи, и у ранијем добу то је лако постићи. Не треба допустити, да се нерасположење дечије према извесним јелима укорени. Ако би дете после јела које му се не допада и повратило, не би се требало ни од тог одмах поплашити. Има много деце, која код куће не једу извесна 4 а кад су у гостима, у страној кући онда сасвим лепо -— могу. Кад деца оду из родитељске куће на страну, брзо се науче да једу све. И то најбоље сведочи, да је криво рђаво васпитање. Често родитељи и сами дају деци приме;, причајући како не могу да једу ово илз оно, и онда се не треба чудити, ако и дете изабере себи јела, која не једе.

Има деце, које треба молити и митити док их намолимо и подмитимо да једу. И опет доказ веома рђавог васпитања.

Купање ногу.

Купање ногу је јако уобичајено, јер је у свакој кући лако створити згоду за то. Има за то нарочите кадице, а може се то обавити и у ведру. Обично је довољно за купање ногу 6 до 8 литара воде.

То купање бива у хладној и у топлој води. Када метнемо ноге у хладну воду, онда такво купатило помаже радњу црева, помаже да се задржи крв из носа, а у опасним случајевима помаже и када надре крв из плућа. Добро је · овако