Žena

БЕРГ А 189

од горе доле,а после упреко и кад се то осуши, а то брзо бива, добивају се разне „лепезе“ и ситне и крупне шаре. Могу се и обе стране премазати али су шаре видљивије, кад се то чини само на једној страни. „Лепезе“ трају месецима, само на сунчаној страни покваре се брзо и тада се поново та „процедура“ врши, али се таква окна доста тешко перу. На таква окна не падају муве; свакако не могу да поднесу мирис пива и горчину соли. Прашина се пак отре сувом чистом крпом.

Сирће мутто да се разбистри, успе се на литру сирћета две кавене кашике свежа млека. Већином, већ за 24 сата спусти се талог доле и сирће се разбистри. Ако не, онда се то понови још једаред, па ако је потребно и дваред. Кад је сасвим чисто, сирће се оцеди пажљиво,

Ексери који се раскламитају и испадају иг зида, треба извадити, увити са мало вате, онда умочити у гипс замешен са водом, па их опет метути у рупу где су били. Кад се гипс осуши, ексери ће чврсто стајати у зиду.

Да ли је дијамант трави, може се на врло прост начин осведочити; то је проба са водом: на површину камена успите кап воде и пробијте са иглом или пером да ту кап воде кренете са камена. Ако је дијамант прави, онда ће се та кап воде у форми округле капљице откотрљати. Ако је камен лажан, онда ће се та кап воде разлити. Разуме се, пре тога мора се добро камен избрисати, да није прљав од прашине. Други начин: спустимо камен у чашу воде, прави камен ће се лепо у води распознати и бео изгледати. Код. лажног камена, боја камена ће се са бојом воде слити и услед тога неће се камен у води распознати. Трећи начин: на парчету бела папира начинимо једну црну пегу. Над том црном пегом метнемо камен и помоћу увеличавајућег стакла гледајмо кроз камен на ту црну пегу. Ако је камен прави онда ће се црна пега јасно видети; ако је камен лажан, онда ће се зраци разбити и црна пега биће на двоје подељена,

Цителе за тоциљање да не захрђају, треба их чим са тоциљања кући дођемо, добро вуненом крпом убрисати и зејтином намазати, па тек онда оставити.

Како се кува добар чај> На две шоље узме се кафена кашика теја, ибрик у који се сипа чај, исплака се