Žena

190 ЊЕНА

врелом водом и онда мете у њега теј и прелије кључалом водом. Прво се успе само ; од употребне воде. Обично се не остави доста дуго да теј постоји, а потребно је 6—7 минута да се остави да вода извуче снагу и арому, јер је иначе "теј још незрео и нема прави вкус. Сви додатци чају, осим апећера, само одузимају арому теја. Многи греше тиме што узимају мало теја, јер се боје да ће чај горак бити. А баш онда кад је довољно теја и остави се времена 6—7 минута да се лишће добро развије и исцрпе, добије са врло ароматичним укусом чај са лепом умерено загаситом бојом.

Цео ручак из кувара Зорке Бабић.

Чорба од мовга. Говеђе кости стави да се кувају, направи танку, светлију запршку, додај першуновог листа и 1 телећи мозак и све пусти да се кува. Кад је мозак куван, чорбу проциједи, а мозак пасирај у чорбу и додај једно умућено жуманце. На све то заспи омелет резан на коцке.

Омелет. за суту. Узми 7 дека бутера, додај 4 жуманцета, кашику кајмака, кашику брашна, од 4 бјеланцета снијег и мало соли. Узгред намажи тепсицу бутером и поспи брашном, и на њу изручи за 1 прст дебљине умућени омелет и пеци у пећи. Печен омелет извади, изрежи и мећи у чорбу.

Печен сом на кајмаку. Очисти и усоли сома и пред ручак на 1 сат метни га у тепсију у којој си истопила у, кашике бутера и пусти да се пече. Кад је сом у пола печен поспи га бибером и налиј киселог кајмака и остави да севпече.

Увијено месо с трмутом (шупком). Самељи 1 кл. говеђе кртине, посоллм је, додај једно јаје, бибера, мало брашна и ситно исјецкана першунова лишћа. Све добро измијешај и разпљешћи танко на дасци, коју си посула семелпрезлом. Овако га надјени. Од 3 јајета, испеци чимбур «добро умути жицом 3 јаја и метни у таву, у којој си угријала 1', кашике масти, посоли, побибери и пусти да се пече, а увијек мијешај.) додај у чимбур ситно сјецана кувана пршута (доста је за 50 хелера) и тим надјени растањено месо, увиј га као лорад, метни га у тепсију, додај