Žena

ВЕНА 248

Но ма како се друштво и држава старали да стану на пут преступности, ње ће ипак бити, истина у мањој мери, све докле друштвено уређење буде остало овакво као што је сад, нездраво и рђаво, и суд ће и даље имати да суди, да одређује карактер човека који је већ извршио какав преступ и мере које треба предузети да се он поправи и васпита.

Што се овога тиче, треба пре свега одвојити малолетне преступнике од преступника одраслих, чија је душа већ сформирана.

На малолетне преступнике треба обратити нарочиту пажњу.

„Старање о напуштеној и преступној деци, — вели професор Јесипов — треба пре свих мера за предупређење и кажњавање да дође као први задатак сувременог друштва, ако оно хоће да буде достојно свога века.

Из ових својих младих потомака друштво може нехотице, једино из нехата, да одгаји мангупе и преступнике и кривица ће за то бити на самом друштву; а из те исте младежи, само ако мало на њу обрати пажњу и старање. може да одгаји честите и ваљане грађане и корисне раднике“,

За малолетне преступнике би неминовно требало да се начине салаши, раднички домови итд.“

Овде су мало опширније изнесена начела, која говоре о задаћи друштва, у односу злочина. Наше женске добротворне задруге, имају у своме програму борбу против сиротиње и помоћ сиротиње. Наше напредно српско женскиње, које је у тим задругама, треба да буде на чисто и са овим питањима о којима је овде реч. Треба да прошири свој круг.

У нас женскиње нема право гласа. Али образовано женскиње, не може бити хладнокрвно, где се тиче овако великих питања, где се тиче будућности потомака. Наше напредно женскиње треба да зна где му је место, а то је у табору напредних људи, у борби за савремене идеје. А зато се може борити не само на биралишту него и иначе. Општа струја народа није без уплива на исход гласања и државног рада. А у тој струји, не могу и неће да деру натраг наше женскиње, које не могу бити никад сигурне, шта ће бити од њихове деце и унучади, у држави где су прилике неправедне и нездраве, и гоне управо на несретни живот и злочине,

Препоручујемо горњу књигу. %.