Žena

244 НП ЕНА

Уредништву су стигле на приказ ове књиге:

Ђура Трифковић. Идеали. Позоришна игра. Издавачка књижарница Св. Ф. Огњановића у Новом Саду. Цена | круна.

Исидора Секулић Стремницка. Писма из Норвешке. Издање 6: Цвијановића. Београд 1914. Цена 250.

Здрављак. Календар за народ за 1914. год. Година УШ. Саставили: Др. Јован Данић и Др. Добр. Гер. Поповић. Београд. Нова штампарија Саве Раденковића и брата. Цена 30 потура.

Разне белешке.

Развијање леве руке.

Ко посматра децу у првој години њихова живота, томе изгледа да се оно бацака левом и десном руком једнако. Тешко је замислити, да код руку није исто тако као код очију, ушију, ногу, него да је десница створена да ради, а левица само да испомаже,. Зато су многи и доказивали, да је само рђава навика читавих народа, што левица није равноправна са десницом, већ стоји само у њеној служби.

Професор анатомије у Амстердаму др. Фолк испитивао је у новије време то питање. Он држи, да је човек већ по рођењу своме опредељен: Хоће ли поглавито радити са десном руком, са левом руком или са обадвема. Он тврди, да је код велике већине људи (код 97 од сто) струја крви јача према левој половини главе. Такви људи онда поглавито раде са десном руком. Но има људи, код којих изузетно струји крв јаче према десној половини главе. Такви људи раде све теже послове левом руком. А код кога крв подједнако струји према обе половине главе, тај може да ради подједнако и са десном и са левом руком. Но таквих је врло мало. Кад неко ко по природи ради са десном руком, употребљује јаче леву руку, он тиме присиљава крв да јаче но обично струји према десној страни мозга и тако све лакше може употребити обе руке. Али то се деци не може никако препоручити.

а