Žena

ЖЕНА | 91

Белешке из домазлука.

Ложење сг папиром. Сви остатци новина, старих папира, могу се корисно употребити при ложењу. Али треба кроз целу годину правити те папирне куглице. Сваки папир што га нисмо кадри на друго употребити, треба поквасити неколико сати у води. Онда треба воду добро исцедити, добро изгње–

~ чити и створити чврсте куглице. Те куглице треба оставити, па их у зиму метнути у фуруну на угаљ. Фуруна ће тим начином добро и дуго грејати. Те куглице су веома добре при јакој зими и то пред спавање.

Да јело остане топло. Кујнска кесица је отприлике оно, што и кујнски сандук. Кесицу можемо узети и ону, с којом идемо на пијацу, треба окружити изнутра добро хартијом.. Између те хартије метнемо лонац с топлим јелом. Горе затворимо лонац са неколико слојева хартије, да не може унутра. зрак. На тај начин остаје јело неколико сати топло. Заштедимо ватру, неће загорети и можемо га свакога часа употребити. Осветлење. Добро и јасно осветлење врло је важно по здравље очију. Сва средства што осветљавају садрже у себи угљеник и водоник. У топлоти састави се то у угљени водоник. Прво изгоре водоник. При томе се развије тако велика топлота, да угљеник, који се тешко пали, почне сијати, па изгоре. Што више допире зрак, тим је јаче горење и тим се више ствара светлост. Кад је лакши приступ зрака, онда је горење лакше и непотпуније, угљени саставци само сјају. Да би што лакше допро зрак до пламена, не сме фитиљ бити сувише дебео. Не сме фитиљ бити ни сувише подигнут ни спуштен, јер се у првом случају развију више гасова, но што могу изгорети и ти некорисно нестану, а у другом случају металски делови лампе и сувише расхладе лампу.

Ако хоћемо да лампе јасно гору, морамо их држати ДО крајности чисто и у свему поступати с њима правилно. Онај

' горњи део фитиља на кога се ухвати угљен, најбоље треба. очистити хартијом и само кад је потребно, треба одрезати маказама. Пуњење и чишћење лампе најбоље је, када се дневно употребљује.

Кад гасимо лампу, не треба дувати од горе, јер тим на- | чином може се стерати пламен доле и проузроковати несрећа.