Žena

ЖЕНА | 129

Бркић. О, молим! Захваљујем. Могу и стајати. Знате, дисциплина је дисциплина. Претпостављенима свака част и поштовање. Ећге ипа Кезрес!. И ја тражим од млађих исто тако поштовање, које ми по положају припада.

Марковић (немарно и расејано разгледа списе по столу). Желим од вас једну велику и брзу услугу. Ва сте ми најпоузданији.

Бркић. Господин бележник ме добро познаје. Мени је свагда главна жеља и тежња, да моје претпостављене власти буду са мном задовољне. Сваки добар и савестан чиновник, коме на срцу лежи...

Марковић. Да не дуљимо разговора, јер је ствар журна. Треба ми доја, која још данас мора бити у Новом Саду. Дете се јуче родило (застане и немо гледа неки спис).

Бркић (за себе). Аха ту лежи зец. Дакле ратна „рода“, која је над Новим Садом малаксала, из нашег је краја. Богме ће ту бити белаја, док то дозна госпођа Смиља.

Марковић. Држим да ће најбоље бити, да одете до..., али шта да вам говорим 2 Ви сте човек одрешит и окретан. Могу се- мирне душе на вас ослонити.

Бркић. Молим, молим. Извол'те се на мене ослонити. У сваком погледу ћете бити задовољни, (значајно) а што се тиче дискреције то је излишно и спомињати. Ја сам научио чувати званичне тајне.

Марковић (расејано). Добро, добро. Ево вам новаца, ако Вам устребају кола, да што пре обавите посао. Само се немојте гдегод запити. Ствар је журна.

Бркић (узима новце, клања се и излази). О молим, молим. Не брините се. (Слуга сам понизан. Бићете задовољни. (Полугласно). Види се да му је од срца отпало, јер му је јако журно. |

ЖЕНА | 3