Žena

ЖЕНА . ОБ

Анђа (прекида га и бајаги увређена). Молим Вас, г. Марковићу, ја сам Вам већ рекла, да ме не вређате и не сумњичите са капетаном. Зар је то теко страшна ствар, ако се ја човеку допадам (успија) и ако се он са мном најрадије забавља»2! Али, молим Вас, то је из чистог поштовања. |

_ Марковић (иронично). Да, да, из чистог поштовања и братске љубави. Разумем, разумем. Само је вас женске тешко разумети. Ви сте биле и остајете вечити ребуси.

Анђа. Али молим Вас, то је чиста ствар. И најпосле зар је то тако страшно, ако се ја поред вереника, који је на војни, по кад и кад невино забављам 2 Па не могу се ја жива закопати.

Марковић. Да, да, треба увек имати два гвожђа у ватри. Ко зна шта се може с вереником догодити. Уосталом (врашки) Ви сте имали и у том горко ис куство. Ако се не варам један или два вереника су Вам у рату „погинула“> Па онда, капетан ће данас сутра у пенсију као „инвалид“. Другим речма вредно је заузимати се „за њега“, да за доручак не добије „обичан хлебац“.

Анђа (пакосно). Стара је пословица: Вук месо једе, на лисицу вика. Него, ми се чини, да г. Марковић држи по три гвожђа у ватри (показује руком цвет, Којим га је Вера закитила). Да богме и то је из чистог поштовања и „детиње љубави“. Ха, ха, ха. Г. Марковићу, знамо се; добро се знамо.

Марковић. За злато се рђа не хвата. Ја се на сплетке не осврћем. |

Анђа. Чуће се, чуће, мој драги г. Марковићу. Збиља (с циљањем), кад сте били у Новом Садуг Шта имате новог Данас ми тако некако свечано из-. гледате. Мора, да Вам се што ванредно и угодно десило.

Марковић (мрзовољно и више за себе). Јест, врашку матер, угодно !