Žena

224 | | ЖЕНА |

Немо сада даље ходе,

И погнуше главе; Осећају: — песник неће Од тог лепше славе.

Мирко Михалџић.

Народно здравље. Иде лето — иду црни дани.

Ако погледамо на статистику оболевања и умирања наше деце за време летњих месеци, онда и не хотице морамо да уздахнемо и изречемо речи, које сам за натпис овога чланка узео. |

Доиста ми на почетку сваког лета можемо са жалосним правом рећи — Иде лето, иду црни дани, јер смрт и болести у нашем народу нарочито лети имају добру „сезону“, а међу нашом децом богату бербу. __ Овде нећу да говорим о разним несрећама, којима су наша деца изложена за време лета услед не довољне пажње родитеља и сталног бавлења на улици, јер то није ни код других народа, у главном, другче. | Пољоделци и други радници морају већи део дана да проведу ван куће те не могу да довољно пазе на. своју децу, коју лепи и топли дани гоне на улицу или на реку, у шуму или у поље где тргже забаве, па се том приликом често догађају несреће.

Има друго много веће зло, а то су неприродно многа оболевања деце од разних катара и запалења у стомаку и цревима, па и јектика и гуке (шкрофуле), изгледа, да се лети јаче шире. Са приспевањем воћа, ближи се несрећа многој деци и њиховим родитељима, јер се многа деца разболе искључиво од воћа.

То бива на више начина.

Или деца једу незрело воће, или га једу сувише, а велик број деце се разболи и страда за то, што су добила воћа пре времена.