Žena

ЖЕНА 225

Позната је ствар, да деца воле воће и онда ништа лакше него да се преједу, ако им се дозволи да једу кад и колико хоће. А, желуце и црева мале деце, у највише случајева, не подноси воће у опште. “Сваки лекар је у својој пракси имао небројено случајева тешких оболевања код мале деце, која су појела неколико вишања, трешања или јагода. Некоје мало дете једва ако је прогутало мрвицу јабуке, крушке или шљиве, на смрт се разболело, и, ако родитељи нису за времена потражили лекарску помоћ, дете је, по свој прилици, от"шло Богу на истину.

Повраћање, проливи, велике грознице, притрусе (фрасеви) јесу најобичнији знаци таких оболевања.

Многи родитељи забринути хучу и вајкају се шта му би, кад је ето још синоћ било здраво и весело 2 ;

Многи и не слуте од куд је дошло зло. Међутим, да су мало више знали и да су мало више пазили не би се у очајању морали бити у прса, нити изгубити своје мезимче или јединче.

Услед оболевања желуца и црева, ако болест дуго траје, многа деца закржљаве, учману им кости па добију разне гуре и криве ноге. Ово је опет врло штетно нарочито за женску децу, јер поред тога што временом постају ружне, то им се касније кад се удаду јако свети, јер им се карлица искриви и спљошти, 2 така неправилна карлица је велика сметња при рађању.

Тешка и дуга запглења црева и стомака јако слабе отпорну снагу човека и деце, а позната је ствар да. _разне болести иду баш на оне, који су иначе слаби и неотпорни.

Споменуо сам да јектика и гука, такођер, лети отимају маха. Ка

Ово се врло лако даде разумети, кад знамо, да је пљувачка најбољи разносач клица јектике и гука. У кућама где се по поду пљује има милијардама таких _ клица. Мала деца међутим, тако рећи цео дан проведу

"играјући се по поду и пузећи. Том приликом удишу ЖЕНА с 3