Ženski svet

кој, проЈгивлкој хартији. Прегледалица се ова метие нреко шгатиа ијги штофц, па који хокемо да екинемо цртеж, иређе се еамо еа врелпм гвожђем (утијом или „пеглајвом 14 ) преко нрегледалице, н одмах оетане целп цртеж на платну у лепом чистом отпеку тако, да ее еада по н>ему може вести памуком, вуиицом, бриптимом, иерлама и т. д. Прегледалица ових има у разновреним облицима и цртежима од најпростијега до иајсавршеиијега вида, тита више и таквих за читаву кецел.у, женску хал.ину и т. д. Једном употребл,ена, прегледалица не мо.ке ее више скидати ; али еу прегледалице ове на пролибаћој артији опет и јевтине и могу ее елати и у иисму евакоме. Ја еам ову иовину завео за наше крајеве и шаљем на захтевање на оглед омање муетре. Уједно сам показао и уредништву овога лиета иете и ирактичпу радн.у њихову на које ее иотврде ради и позивам.*) У Земуну Ј К Ворјановик, Буре ново да не поквари вино. Сваки зна да ново буре поквари вино, зато ее мора приправити да га не поквари, а то се учиии овако: успи у буре на свакб GO лит. бурета V 2 кгр. соде кристалиеане и напуни водом, заврањи и ироваљај', па остави 14 дана да поетоји, поеле одпуети ту, и нали другу чисту воду, да опет који дан постоји и тек онда вино у њ наливај. Судови дрвени расушенн да набрекну: не вреди еипати воду у њих, јер сва исцури, него, наиуни сламом и нагази, још пригњечи озго потежим камењем, иа онда нали воде, па ако и исцури ос гаје мокра слама и од ове влаге набрекну дуге и дано, и више не цури. - Вина слатка да ичаш целе године као ir у берби. Одбери иајзрелије грожђе, баци у буре е вечера, а е јутра пре еунца оцеди оно, што се оцедило само, налиј у чиете етаклене боце, добро зачегга, повежи и етегни бептиком п прокувај у котЈту у слами као п други дунст ii држи на истом месту с дунстом. Тб вино може се држаттт годинама, као и млеко. Грожђа да имаш до Ускрса Фратгцузи га држе до другога овако: одберу најлешнс гроздове ал тако одсеку е чокота, да иа сваком остане кука од лозе, па задену куку у етаколце пуио воде, еваки грозд у заеебно стакло а да не би вода отрула баце у њу мало соли ил еит*) У »ериии смо се и сами Ha мустрама ц препор.уму* јемо горње мустре. ' ‘ Уред.'

но етучена дрвсна угл.а, а етакла заглаве у јаке дрвене полицс једно до другог, да гроздонп виее п да ее не додирују. Собу држе мрачно, п ие дају да буде тоилија од J— 4° кр. Собаје затворена, п у њој по' нека чинија негашена креча, који промеиу здравим чим ее навуче влаге иа раепаднс; а чим осете иајмање задаха од нлееии у соби одмах је закаде сумиором, разуме ее ношто еу ева илеенива зрна избачена Шљива иресних да гшате до Божића: Одбери најздравије, сложи у највеће стакло за дунст, све таван шљива а таван здрава листа са пгЈвиве, па завежи етакло иајнрс бешиком па платном, и заемоЈти, па оида или закопај у земљу, ил држи у бунару тта згодном меету, да ее не разбије. Можеш преених ш.љива еачуватм до божића овако: одломи најроднију грану, па рану равно одрежи и засмоли, na задени ил у нодруму, или у бунару у зиду и остави до божића. Краетаваца иресних да имаш до Божића: Одбери најбоље, утари добро сухом крттом, па намажи беланцетом од јајета добро свуда, и кад се оеушио замотај добро артијом, па држи на хладном и сувом месту. Лубеница да сачуваш до Божића: Одбери пбзне, и не сасвим зреле, па крпом добро утари и остави неколико дана на сухом месту, после их нослажи у буре ил у сандук у пепео, еве таван пепела а таван лубеница, и затрпај пепелом, на затвори буре и еандук и држи на сухом месту. Пасуља и грашка у махуиама да нмаш до .Ускрса н даље : Орежи врхове махунама и очисти, иа на што дуже конце нанижи, и у венце вежи, па у врелој еланој води за 5 минута ттодржи, и оида обееи тта сухом и мрачном месту да 86 сати постоји, иа оттда их у тепси.јама стави у иолу изхлађеном гвозденом огњиптту, да се још бол.е осуше. Тако сиремЈвеп пасу.љ и грашак држи се до другог лета, и кад се у сланој води кува, не може се нознати, шт но боји ни по кусу, да је лањеки. Хлеба најслађег да имаш: очиети шенице и еам еамелш, управо прекрупи. За. ово м.ма лепих гвоздепмх жрвњића, вреде 10 Фор. па замееи еа хладпом водом и гњечи и меси тпто већма стте дотле, док чисте руке не остају, па одмах размесп у мале лепчиће ил погаче, избоди озго м уми вбдом, тта одмах тури у жарсну иећ, али да се из тиха ттече, и носле 1 ијт 11/*l 1 /* еата извади оиет, уми и у чисте крие замотај, да се

187

ЖЕНСКИ СБЕТ

188