Ženski svet

а = тавиве

248 ЖЕНСКИ СВЕТ. 244

млађе, таки се стане дизати, поносити и презрењем погледати на своју госпођу, јер сматра, да је она у радњи, папу знању нешто више; где у млађега нема рештекта ту нема ни поштовања, а где поштовања нема, нема ни послушности, па ни покорности, С тога ваља свака женска, која мисли кућу кућити, да разуме и да зна све, што засеца у кућу и њен по. сао, то не само у интересу домаћег напретка, него и у интересу свог сопственог угледа и поштовања;

- 6) што не зна да удеси прилику кад переба ни начин како треба карати % опомињаши 82 учињене погрешке. Оне неки пута оћуте веће погрешке, а неки пута за маленкости, као што се каже, дигну кућу на главу. Па и кад карају не знају да се умере. него често забораве и на своје достојанство, па потегну таке из-

азе, што ни мало не приличи једној 0-. · Ј

бразованој и угледној госпођи. Неке домаћице мисле, да ће млађи онда бољи бити, кад се непрестано с њима строго, сурово поступа, кад се непрестано замера и гунђа. Неке се опет гризу и једе у себи, а пуштају без икакве опомене млађе, да и даље чине штете. Све су то погрешке самих домаћица, које кваре млађе и чине их упорнима, заједљивима, зловољнима, јогунастима, а то иде све на штету саме куће, а на јед и зло саме домаћице. У карању треба да је домаћица штедљива, т. ј. да ређе, са мало, али озбиљни речи кара и да при карању буде достојанствена да се чува недостојних израза. Не треба да је ни ћудљива, па да час суне, час опет да се смеје на млађе. Свако карање, свака опомена треба тако да се удеси, да служи и да иде на то, да се млађи поправи, а не да се срамоти или озловољи, и увек је боље, да домаћица у напред опомиње, јер боље је предупредити зло, него казнити већ учињено зло.

Није ни то добро, што се неке домаћице боје да опомену и карају своје слушкиње, из бојазни, да ће их ове оставити, напустити. Такав поступак опет одводи слушкиње све дубље у оне погрешке, што су навикле, ил којима су наклоњене.

в) иппо немају реда у кући. У којој кући сама домаћица не држи реда ни у

времену ни у распореду, кад се што и како се што ради, ту ће се п млађи забаталити. Код неуредних домаћица, постаће и најуреднија чељад неуредна. Ррђав пример тако поквари млађе, да после не могу ни најбољи савети и упутева да поправе то.

г) мамљењем туђиг чељади Која домаћица дозива и домамљује туђу чељад, та не може над њима да господари, мора млого да се устеже и млого што-шта да прећути. Сама ствар то собом доноси, јер се домађица осећа ту нешто крива и зависна, а чељад се с тим безобрази. Још горе је онде, где се госпође забораве, па пред чељадима оговарају њихове бивше газдарице, или допуштају, да чељад пред њима оговарају, куде и гаде пређашње своје газдарице и укућане, јер ће тако после у другој кући и с њима чинити.

д) Млоге домаћице греше и тим, што сувилње обасипају млађе поклонима, или им често повилљују плаше, чим ове кажу, да ће да одлазе. То страшно размази чељад, па за сваку услугу очекују неке награде и поклоне и онда што год уради, све очекује, да јој се то особено призна То је и довело данас чељад, да сваки час говоре: „Ово није мој посао, —- на ово нисам дошла“ и т. д.; а зна се и иначе, да кад коме учините добра 99 пута, па само једанпут не учините, онда вас онај ружи и гади, као да му нисте никад ништа учинили; а тако је и код млађих, кад се навикну на поклоне и честе повишице, па за то често и мењају своја места.

ђ) Кад се домаћице сувише поверавају слушкињама и упуштају у поверљиве разговоре с њима, и онда греше. Никад није добро, да се пред слушкињама износе породичне тајне и да се с њима интимни одношај склапа. Слуга и тајни повереник не могу се у склад довести, за тако што треба већа интелигенција и јача морална спремна, а тога се у данашње чељади наше слабо налазп. Домаћица, која се овакој неразборитој и необразованој чељади сувише повери изгуби после сваку моћ над њом, мора и сама после да јој угађа, да само Кути и да даље не разноси глас, а ова свесна своје моћи, постане самовољна, ради шта хоће и како хоће, а домаћица нема снаге да је стера у границе послушности,