Ženski svet

241

ЖЕНСКИ СВЕТ.

БУКВИЦЕ 0 ДОМАЋИЦАМА“)

— Своја кућа и своја породица, и с ових бвоја постојбина, то је сваког човека средиште и тежиште, срце и душа овога света и живота; што год чини, за њих ЧИНИ.

— Свака је породица и кућа сопствена област; своја кућица, своја вољица, и своја кућица, своја слободица, и ту је муж отац и владар, а жена мати и владарица.

Породица је била прва људска државица. Од ових су постала данашња, царства. Породице су им и данас основе.

— Мужевљево је, да се стара за опстанак ове области, а жена има да ту област чува пи улепша и да све у њој усрећи.

— Жена је душа кући и породици, светило, које се сјаје у соби и кујни, у подруму и на тавану, у успреми и млечари, у обору и у врту.

— Кућа је женина власт и у њој разумно п вољно владати;

област, на све

") И ово је посмрче Др. Ђ. Натошевића, које по

–- —=< у ФЕвЕЈ-—

НАША

данас састану две ил три го2 спође, добре домаћице, одмах ће по_"чети разговор о млађима, о својим слугама и слушкињама. То ћете приметити и чути свуда по нашим бољим кућама у варошима и варошицама. А то је природна ствар, јер честите и ваљане газдарице највише мисле и најрадије говоре о својим домаћим пословима, о својој кући и деци јер их то највише занима, највише бриге задаје; а у кући су после деце и других породичних чланова, најважније 0собе слуге и слушкиње, с њима имају домаћице највише посла; а код Срба и осталих Словена, по давнашњем нашем друштвеном одношају, сматрају се млађи као сучланови породични, па је тим још тешњи одношај између наших домаћица и млађих у кући.

У разговору наших домаћица о својим млађима чућете скоро саме тужбе, како су данас млађи непоуздани, лакомпслени, лењи, непослушни, неверни, злу-

његовим белешкама доносимо.

н–-авб--е >=

ситнице и крупнице пазити, ништа што је око ње не превидети, него на све око имати п за све у кући старати се пи тим мужу бригу олакшати, а својом радљивошћу и штедљивошћу благостање куће и породице унапређивати — то је њезина задаћа и воља и дужност.

— Жена је анђео мира и благослова у кући; од њезине ваљаности зависи напредак и срећа породице и куће.

— Не стоји кућа на земљи, него на. жени, вели наша народ. пословица. |

— Ко ће да се осведочи о ваљаности домаћице, ваља да јој загледа у кућу. Кућа и породица је огледало, на овима се видп, каква је која домаћица. Није њезин, већ њезине куће изглед права сведоџба о њезином уму и разуму, срцу и души. Ту у тој области — у кући п породици — пма небројено ситница и крупница, које чине, да се и домаћица и сви њезини осећају срећни ил несрећни.

Уредн.

ЧЕЉАД.

ради, а врло ћете ретко чути, да се која домаћица хвали са својим млађима, ма да се данас на њих млого више пази, да им се много више угађа и да им се далеко боље плаћа и награђује посао.

Па шта је томе узрок 2

Млоги, и већина баш, бацају за то сву кривицу на саме млађе, мисли се, да сво зло, све погрешке те потичу баш од самих млађих. Нећемо, да их бранимо, јер у друштву тог нашег друштвеног слоја има више кукоља, него пшенице; али да су томе допринеле у млого прилика. саме домаћице и да и данас још млога домаћица квари своје млађе сама својим незнањем у вођењу куће, поступком = понашањем својим према њима, покушаћемо, да објаснимо.

Млога домаћица греши

а) што не зна сама да уради, а. још мање да нареди, како ће се један ил други кућевни посао урадити, или како ће се

| Ово ил оно јело зготовити. Чим опази то