Ženski svet

309

Јустина. А је ли те исплатила 2

Сузана. Меплатила2 'Га нема ни суа бедница.

Јустина. Џа ти си се тамо дивно забављала, тамо је бпо твој свет, живот! Причај ми де, молим те, како су се могли упропастити за тако кратко време.

ЈУВАНА. Моја господарица није никад водила бриге о својим стварима; трошила је на свашта а пије рачунала ни нашта; свој новац је прокоцкавала а куповала је на веру; спавала је све до подне а бдила је целу ноћ. Ми смо радили штогод смо хтели; сваки је вукао на своју страпу.

Јустина. Је ли она радила тако како се удала2

Сузана. Говоре да је тек мало по мало

од

15 СВА ЛЕ РАСЕЛ ПРЕ

седнице одбора Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња држане 30. августа (11. сешт,) 1887.

Председава: Јулка Радовановићка начел: ница. а Бележи: Арк. Варађанин перовођа.

Присутне су: Христина пл. Новићка подначелница и одборкиње: Љубица Димовићка, Љубица Велимировићка, Переида Маркуш, Милана Димитријевићка, Анка Павловићка и Џава Георгијевићка. Као гост А. Хаџић.

бр. 59. Начелница изјављује, да је у сљед решења последње одборске седнице умолила г. А. Хаџића да дође овде у седницу, да заједнички удесимо, шта да се преставља од позоришних комада на забави,-која је заказана за 24. октобар (5. новембар) о. г. Уједно изјављује, да је забава заказана у неудесно доба, јер трећи дан за тим, на Митров дан, пада светковина преноба костију Вука Ст. Караџић па ће и пу-

блика и г. А. Хаџић бити тим заузети, те предлаже, да се други ранији дани за то одреде. По преходном кратком разговору — реши се, да се забава помакне на 17/29. октобар о. г. и да се осим гласовирске свирке приреди једна декламација и једна престава, у којој ће само две жен, особе суделовати. Комад је писан на не-

МИ => ЕВЕ РР ||

ЖЕНСКИ СВЕТ

310

дошла до тога; она је волила забаве п весеља; била је то жепа без храбрости п пије хтела да има никаквих мука ни брига. Јустина. Сад ће пмати времена да се каје за све, Сувапа. Омплуј се бар на мене а од ње било што било,

Јустина. Шта! зар је ти впше не волиш 2 Сузана. Луд ко је вожо! ја сам само

гледала увек да се забављам, али у истини пписам је никад волила.

Јустина. Пођи сампом да упознаш моју госпођу п да видиш разлику између жене п жепе.

еене граде и разграђују долове.

(Превод е транцускога.)

РАД ДОБРОТВОРДИХ ЗАДРУГА.

мачком језику и умолиће сег професор Б. Бранчић да га преведе, а г. А Хаџић прима се да учи декламацију и тај комад.

бр. 60. Чита се молба удове Марије Николићке из Нов. Сада, којом моли да се њеној ћерци Даници, што је свршила овде ТУ. разр. срп. више девојач. школе, даде припомоћ, да може ићи да продужи науке у сомборску учитељску школу. Уважава се молба и даје јој се 50 Ф. припомоћи за школ. 1887/8, г. а издаваће јој се у месечним ратама по 5 «.

бр. 61. Чита се молба Аце Летића из Нов. Сада, којом моли, да се задруга прими и да даде изучити његову ћерку Јованку, која је севршила П. разр. срп. више девој. школе у Нов. Саду, кроју и шву женског одела. — Уважава се молба и овлашћу је се председница и чланица Љуб. Димовићка, да се погоде'са кројачем Лазом Коџићем, да је прими и да ју учи о трошку задружном.

бр. 62. Председница јавља, да је лично била једна проста овдашња жена, по имену Јеца Шовљанска, да моли припомоћ за себе и децу и изјављује да је то заиста потребна жена, Има ее дати 4 Ф. припомоћи за овај пар.

бр. 63. Председница јавља, да још није издат оправљен стан у задружној кући у 1. спрату. — Има се још једном објавити у месним српским и несрпским новина.