Ženski svet

Р А 3Н0.

Гљиве (пеиурка) и храна у њима. У гљивама има много хране: у обичној гљиви 22%, у кладушици 24, у 33, у омољци 34°/ 0 , а то је више него и у којој другој храни, изузимајући сир и вариво, у шеници има, осим брашна, само 12%. а у месу је нреко 76% воде. Код гљива ваља пазити, да се не нревари човек, на да узме отровиу гљиву за јело, јер може главом платити. Сир је најснажнија храна; од сира се добије више снаге него и јелом жита и варива, а далеко више него јелом меса. Али сам, сир нит је дово.љна нит валшна храна, јер нема у њему све оне соли, пгго треба телу и нгго има у млеку; оне остану у сурутци кад се сир прави; а нема у њему ни масла, иа с тога је и потеже јело и оптерети слаб желудац. За то је и нробитачно, да се уз јело сира није и сурутка, пгго је остала иза сира, а томе треба додати и масла. Сир се мора добро прожвакати. да не оде доле ни једна мрва неижвакана. Сир је добра храна, ако само није престар и покварен. Кад је престар покварен, онда се заметне у њему смрад и љутина и отров, који човеку може нанети велике болове па и смрт. О телесној снази у женскиња. Женскиње су на умном но.ву већ показале да не уступају мушкима ни за длаку. Сад се Американке и Енглескиње подижу, да потврде, да се женскиње и у телесној снази можс мерпти с мушкима. У то име уче они пливати, веслати, на билијару играти, куглају се, тоциљају, јаше на велоципеду и на коњу, а иоглавито гимнастишу; а нануштају обично играње по баловима и венчићима у затвореиим собама и све друге забаве, што се врше седењем и у зитвореним собама. ГЈре три, четир године, дојашила је једна на коњу са мужем својим из Париза у Беч : а знамо из прошлог века, како је глумица гђица Гаути.Је била у стању, да сваки сребрн новац међу ирстима иревије и иребије, а сребрне иодебље тањире да смота у „штаницлу“. У Паризу није се нашао ни један човек, који је могао издржати стисак њене руке. Само је онај чувени јуначина Мориц, син саксонскога кнеза, могао њену сгиснуту песницу и сгиснуту руку да одвије. А зар наше Дрногорке и Ерцеговке и Далматинке „Баштажице“ (што се баве укрцавањем и изкрцавањеи бродова) не дају примера, да женска телесна снага може с мушком снагом уиоредо ићи, само треба веџбања за то.

Кад би наше отменије „даме“ више иажње полагале на телесно вежбање, зацело би биле и здравије и дуговечније, а и деца њихова дречнија и многобројнија.

Дечија забава У једном кругу срн. новосадских нородица догодила се овог нрошлог марта месенјП једна сасвим необична забава. Врло ноштована гђа Даница Гостовићка, ћерка покојног Др. Ђ Натошевића позвала је до 40 сри. иородица, које имају дечицу од 4--12 године и умолила је матере из раније, да свака научи своју децу ил ирикладној декламацији ил иесми ил свирци у колико су које учили, иа да у известан дан дођу с децом у њен дом, да се старији гледањем и слушањем, а дечица том невином забавом нроведу једпо после иодне у недељни дан. То се збило 5 / |7 . мартао. г. и које имао прилике да види кошницу вессле дечице, да види блаженетво матера, кад им синчић ил ћерка добро истепа декламацију ил исиева иесмицу, тај се и сам морао разњежити и од оне безазлености и невиности дечије разведрити и развеселити. Магере се топло захвадиле овој доброј домаћици, која им је иружила прилике, да се науживају ереће у гледању и слушању како имдечица у лепој забави проводе детињство, а и ми честитамо овој домаћици на тој лепој замисли, да невину дечицу за њихово добро владање награди овом забавом и укусном понудом. Краљ Милан Обреновић IV, дао је 22. Фебруара (6. марта) о. г. својевољно оставку на краљевски престо у корист своме јединцу сину краљевиИу Ллександру 1. и именовао му је до његовог пунолетства намеснике: гг. Јована Рисгића, Јована Белимарковића и Кос. Протића. Краљевић је сад у 13. години, те тако ће управљати ови намесници пуних 5 година дана. Краљица Наталија бави се ј ш у Русији, где јој одају највеће поштовање. Десет заповеди за жену. Један американски лист донео је ових десет заповеди за жене: 1. Чувај се прве свађе, али ако настуни, а ти је извојуј, јер то је од замашних после дица за твоју будућност, ако као иобедилица изађеш. 2. Немој заборавити никад да си се удала за човека а не за свеца, тако те само његови недостатци и махне не ће изненадити. 3. Не кињи мужа с вечитим искањем новаца, не-

115

ЖЕНСКИ СВЕТ.

116