Ženski svet

iu 11с1зи ; д<l изађеш на крај с оннм, што ти је одредио за недељу ил за месец дана. 4. Ако твој муж нема срца, а он за цело има стомак; ти keui дакле дооро- учинити ако добрим и укусним јелом задобијеш његову наклоносг. 5. Кад и кад, али не често, иусти нека је његова реч носледња; јер њега то обрадује, а теби не доно СИ никакве штете. 6. Не читај из новина само огласе и ситнице, него и оне важније нредмете и уводнс чланке, да се обавестиш о иредметима и догађајима што се збивају и ван државИИХ граница; муж he се у нриликама чудити како се о политици може разговарати и код куће, а да се не мора тражити кавана и крчма.

7. Буди увек иа и у свађи учтива сирам њега. Сети се, да си ти у њега горе глсдала док ти је био младожења, на немој га ноиижавати. 8. У згодним приликама нризнај да он више зна од тебе ; то Le му очувати самосвест а теби донети пробитке, кад једпом признаш, да ниси ни ти безгрешна. 9 Буди твомс мужу нријатељпца ако је паметан и разборит човек; ако не, а тп покушавај. да га за свог иријатеља сгвориш. Подигни га себи, а немој силазити њему доле. 10. Поштуј родбину твога мужа, особито матер његову ; јер она га је љубила млого прс тебс.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА.

I. Новосаткиња.

Занисник одбора добротворне задруге Српкиња Новосаткиња држане 26. јануара (7. Фебруара.) 1886. год. Нрсдседава: Јулка Радовановићка, начелница. Бележи : Арк. Варађанин иеровођа. Присутне су: Христина пл. Новићка подначелница, СоФија Јевтићка благајкиња, Катица пл. Новићка и Драгиња Матићка прегледачице; скуиштинарке: Ана Манојловићка и Ана Петрика п одборкиње: Ана Павловићка Катица Манојловићка, Христина Коџићка, Мрма Адамовићка. Марија Ђ. Поповића, Пава Георгијевиlха, Пава Живановићка, Катица Христићка и Мар ија Плавшићка. Бр. 23. Чита се записник одборске седнице од 4. Д6.) јануара о. r. и за тим занисник редовне главне скунштине од 22. јануара (3. фсбруара) о. г. Одостаравају се оба ова занисника без приговора. Овај носледњи потнисују и изаслате скупштинарке. Бр. 24. Перовођа извсшћује, да је споразумно с гl)ом начелнпцом брзојавно поздравио у име ове задруге 50. годишњу прославу Текелијиног завода у Пудимнешти, 25. годишњу прославу срп акад. друштва ~3ope u у Бечу и нрославу сри. академ. друштва „Србадије“ у Грацу на успомену Др. Ђ Натошевића. На знањс. Бр ‘25. Председница навешћује, да је наш владајући дом и цео народ оне Аустро-Угарске монархије постигла голема туга. Јединац нашег

.вубљеног краља Франца-ЈосиФа I. и велика узданица и нада краљева и свнју поданика ове моћне државе, омиљеии и од свију обљубљени престолонаследник РудолФ премипуо је 18. (30) јануара о. г. у своме дворцс Мајерлингу близу Бадена. За tum илеменитим животом плаче и тужи не само наш премилостиви краљ и узвишена краљица, ирерана удовица краљевићка Сте Фанија и јединче од две године надвојвоткиња Јелисавета, него васцео народ ове простране државе. И наш вазда верни и одани народ престолу и краљуподиже молитве к нреблагом творцу у свима својим храмовима за покој душе овом милом покојнику, па и наша ошнтина овде позива народ и ову задругу за 28. јануар (9. Фебруар) о г. на свечан нарастос у св. саборној цркви, што приређује у спомен престолонаследнику РудолФу, те позива одбор, да и он у своме заииснику заведе тугу за овим великим покојником и да кориоративно суделује на иарастосу онштинском. Говор иредседницин саслушан је стојећи и по том наређено, да се у занисник овај заведе туга за изгубљеним нрестолонаследником Рудолфом, а одборнице и часнице изјављују да ће све у црно доћи на одређен дан и час у саборну цркву, да корнорагивио присуствују парастосу, који се ноиређује у иочаст овом великом нокојнику. Изјављују даље, да ће на позив израиљеке цркв. овдашње оиштине присуствовати кориоративно па спомен престолонаследников, који приређује иста општина у својој синагоги 30 јануара (11. Фебр ) о. г.

117

ЖЕНСКИ ĆBET.

118