Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ПРОЛЕЋЕ!

Ево нама мила госта ево пролећа; Л На ливади, на шумици ] нова одећа. 110 цвећу је бисер-роса чисто поносна; Пчелица је грли, л>уби, пак је радосна. А славујак он се скрио пак извија пој ; Мирисом га ружа здрави здраво друже мој!

Из далеког.јужног краја ласта нам се јавља; А ратара сивопера шева поздравља. ГГоток мали, куд ее жури травом обасут; Гле како ее чисто смеши далек му је пут. А са неба, сунце сија, вечног Бога дар; Поздравља га сиротиња к’о и светли цар !!

Карловци, 1891.

С. Попић.

ГОВОР ГЂЕ САВКЕ СУБОТИЋКЕ.

на редов. глав. скупштини Добротв. 3. С. Новосаткиња, којим је пропратила предлог свој о подизању срп. забавишта у Новом Саду.

Славна Скупштино! Кад сравнимо нас са нашим нредцима што се знаности и светског изображења тиче, можемо слободно рећи, да смо на том пол>у далеко напредовали, али кад сравнимо изображење душе, срца и карактер, онда опет морамо признати. да смо, на жалост, за њима заостали. Наши стари нису имали

ни издалека тога знања и светског изображења као ми, али су имали морала, који су с мајчином млеком усисали, имали су челик-карактере „еп Masse“ и то је један од главних узрока, што се наш народ код толике беде и невол>е вековима одржао, јер карактер је чињеница човечијег друштва а друштвено изображење без карактера готова пропаст по њега.

ИЗЛАЗИ ОВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ.

ВРОЈ 4. У НОВОМЕ САДУ, 1. АПРИЛА-?1891. ГОД.?УI.

ВЛАСНИК : ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПЕИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈК : АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Цена је годишња 1 Фор.; за Србију 2 4 / а динара. Рукописи и претнлата шаљу се на уредништво.