Ženski svet

Милка Цијукова, многогодишња чланица вршачке добротворне женске задруге, преминула је прогалог месеца у својој 46. години живота. ГТокојница је мати познате певачице гђце Султане Цијукове, која се потпором народном изучава у песми на Бечкој конзерваторији. Веома нам је ж.;о, што је гђцу Султану, поред осталих материјалник незгода и ова голема туга сустигла. Али се ипак надамо, да је ова туга неће савладати и са свога намишљенога пута померити, којим је тако вољно пошла, већ да ће све незгоде, па и овај велики удар трпељиво сносити. Мир нек је сени упокојене Милке ! Јелисавета удова Саве Ђорђевића из Перлеза, рођ. Михајловић из Вуковара ретка Српкиња, примерна мати, преминула је почетком марта о. г. и уз велико саучешће грађанства перлешког сахрањена. Вечан јој спомен! Марија Краутвурст, њежна, млада и красна девојка, ваљана Српкиња, упокојила се у Срем. Карловцима 26. новембра прошле године и завила у тугу своје добре родитеље. ЈХака јој била црна земља! Др. Софија Коваљеска прави проФесор универзитета у Штокхолму, једна од првих величина нашега века на математичном пољу; она је потпуно опровргла ону мисао, да женске нису за озбиљне научне проблеме рођене, јер ie она својим математичним радом добила скорим прву награду Француеке академије науке. Одликована је за једну математичну расправу 1874. г. од берлинског универзитета дипломом докторског степена и магистра вештина. Поред нроФесорске дужности уређивала је и један стручан лист. Писала је и белетистрична дела а писала је на руском, Француском, немачком, енглескем и шведском језику. Била је примерна мати, ваљана супруга и ретко паметна жена. Умрла је прошлог месеца тек у 41 години живота. Слава жени овој! Она је подичила женски свет и руски народ из ког је поникла. Исидор Стојковић. 6. (18Ј марта о. г. изгубила је срп. учитељска гакола у Сомбору свог ваљаног и савесног учитеља, Сомбор свог дичног грађанина, а Српство честита сина и одлична родољуба Исидора Стојковића. Пошто је

Милке !

свршио гимназију у Нов. Саду и Будимуипродужио права у Пешти, изабран је од срп. нар. цркв. сабора 1870. г. за питомца народног да изучава педагогију, те је тако отпочео у Цириху, а свршио у Лајпцигу педагошке студије, и по повратку своме буде изабран за npo®ecopa сомборске учитељске школе, где га после 17 годишње ревносне службе затече смрт и отргне честитој друзи и ваљаној дечици из наручја, те зави ту школу у црно. Нека је слава и вечна успомена нашем милом покојнику ! Др. Павле Падејски млад ваљан човек, књижевник, др. ФилозоФије, проФесор ниже гимназије у Књажевцу у Србији преминуо је у крилу својих ожалошћених родитеља 28. години живота у Бољевци у Срему. Млого смо очекивали, јер је и млого обрицао својом спремом овај млад човек, кога је сушица тако рано покосила. Лака му била црна земљица!

НОВЕ КЊИГЕ И МУЗИКАЛИЈЕ.

Повртарство (кујнска башта) за школу и народ написао Стеван Коњовић срп. народни учитељ и учитељ практичног вртарства и пчеларства на срп. учитељској школи сомборској и уредник „Домаћег Листа“, са 38 слика. Нови Сад. Издање књижаре Луке Јоцића 1891. год. Цена 40 нов. Ову књигу можемо препоручити нашим домаћицама, јер је њима поглавито и намењена, •и уверени смо, да ће помоћу њеном моћи поћи на посао, и ако нису до јако никад радиле у башти. Од књига за на-род, што издаје „Матица Српска“ из задужбине Петра Коњевића изишла је 29. свеска: Српски књижевници 11. део за народ написао Мита Калић. Накладом српске књижаре и штампарије Браће М. Поновића у Н. Саду 1891. Цена 10 н. Славоаој Дамјану КаИанежом Кики првом срп. управитељу паорског позоригата у Сентомашу, спевао и на свет издао Јоца Манојловић, продаје се код истог по 4 нов. комад. „Сраско иовасадско коло и по свирању народнога свирца за гл-асовир удесио Тихомир Остојић. У Нов. Саду. Штампарија српеке књи жаре Браће М. Поповића. 1891. Цена 80 нов. Ово ј.е дело нриказао писац своме добротвору и учител.у сада колеги г Јовану Грчићу проФесору ерп. всл гимназије новосадске. Коло је удешепо ио свирци Исе ЈБубичића новосадског чувеног свирца у виолини.

САДРЖАЈ: 1. Пролеће! —2. Говор гђе Савке Суботићке. 3. Усномена на умрлог ироФесора Исидора Стојковића. 4. 0 разћитку душе у детета. 5. Рад. 6. Како се прави млечни шампањац. —7. Мудре приче. —B. Донис —9. Белешке: Из нросвете, За домаћице, Разно. 10. Рад добротв. женск. задр. Новосаткиња, Ки кинђанака.— Читул>а. —Нове књиге и музикалије. Штампарија др. Павловића u Јоцића у Новом Саду.

64

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 4