Ženski svet

конштитујисати и издати нроглас на наш народ с ове стране. Највећа је кујна на свету без сумња Она у Паризу у оној трговини „Воп Marche“, о којој је било разговора у овом листу. Из те се кујне костирају (хране) дневно 4000 особа. Баграчи, у којима се кува_, износи онај најмањи 100 литара, а највећи 500 литара. Има тамо 50 тигањаца, у сваком се може сместити по 300 „котлета“ (комада меса). Шерпење у којима се месо пече, свака је тако велика, да мож у њу пећи у једаннут по 50 килогр. меса. Тигањци, у којима се кромцир пече (рестује), могу да приме по 100 кили кромпира. Кад се праве „омлете“ онда је потребно 7800 ком. јаја. КаФена магаина спрема сваки дан 1000 литри каФе, а изгледа као каква парна машина. У кујни раде 60 кувара и 100 помагача. Непозната женска у Паризу (неће да се именује) оставља сво своје имање од 8 милијона франака држави као фонд, да се отуда набављају вештачке творевине за народни музеум. Одликовање. Цариградски султан одликовао је орденом „шеФаката." првог реда госпођу Јелену НоваковиЛку супругу срн. краљ. ванредног посланика и опуномоћеног министра код високе порте и књижевника г. Стојана Новаковића; а истим орденом другог реда одликовао је и ћерку г. Новаковића гђицу Милицу. Живеле! Бечгга прва задруга народне кујне, која стоји под заштитом наше краљице Јелисавете навршила је крајем 1889. године своју 17. годину. На крају те године изнешен је извештај о раду исте задруге, која има у Бечу 5 кујни за народ. Из извештаја тога види се, да је та задруга продала за товреме: 2,538.632 норције јела и 914.063 тгорције хлеба. Осим тога поде-

лила је задруга бесплатно иреко зиме сиротој школској деци 173 630 норција. Даље је добило 180 сиротих раденика бесплатну храну одавде за време изложбе златарске вештине, коју је приредила кнегиња Метерниковица. Крајем године 1889. показао се сувишак у каси од 604 ф. 77 Vž новч ; које је придодано резервном фонду. Њ. Величанство краљ Франц Јосиф I. подигао је овом друштву кућу о свом трошку, која се прошле године јула месеца осветила и предала друштву, да олакита и потпомогне племениту цел. Другатво је бројало крајем 1889. год. 406 чланова. Бабице. Месеца септембра 10. (22.) и 11 (23 ) дана 1890. држан је у Берлину први конгрес бабица пруских. Искупљено их је било само из Пруске 600, а било је заступница из Аустро-Угарске, особито из Беча. У понедељак првог дана свечано је отворен конгр.с и поздрављене су гогаће, а после подне од 2—B сати и сутра дан од 2—4 сата иосле подне држана су прсдавања од ирвих берлинских аутеритета те струке. Предавања су стенограФисана и издаће се у засебној књизи. У свези с конгресом приређена је била и изложба апарата за тешке иородиље и за одхрањење одојчади. Шта поједе и попије Лондон. Лондонски становници поједу сваке године : 500.000 волова, 2 милијона оваца, 200.000 телади, 8 милијона ком. живине, 500 милијона Фунти рибе и толико милијона остриге, 200.0 0 ком морских рака; безбројна мложина воћа, варива, поврћа и т. д., а поиије 200 милијуна литара пива, 10 мил. литара рума и 5,0 мил. литара вина. Али је тамо и мложина света, рачуна се, да га има близу 5 милијона. Тамо се сваког сата роде 30 дугаа, а умру сваког сата 20 дугаа.

РАД ДOБРOТВOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Заиисник главне скуиштине добротворне задруге Српкиња Новосадкиња држане 27, јануара (8. Фебруара) 1891. године. Председава : Јулка Радовановићка начслница, бележи : Арк. Варађанин неровођа. Присутни су: благајкиња: СоФија Јевтићка; ирегледачица: К. пл. Новићка; и Јелисавета нл. Флора; одборкиња: сви дванајест, мање једне и 28 скуигатинарака. бр. 6. Пошто се прошле недеље 20. јануара (1. Феб.) о. г. збоњ недовољног броја чланица није могла заказана скупштина одржати, него се данас поново сазвала и пошто председница види данас ванредно лен број скупштинарака на окупу, изјављује своју радост у томе, поздравља чланице добродошлицом и нроглашује у 3 сата после иодне скугпнтину за отворену. Скупгатина се одзива са: живела!

Бр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ

61