Ženski svet

Кикинђанака.

изаеланицима својим на њиховом главном скупу, који је држан Фебруара месеца пр. г. и одбор је.нашао за умесно, да се на тај пријатељски позив одазове, те је у то име изаслао начелницу, одборкињу Марију Плавшићку и перовођу, који су врло лепо примл>ени и од самог Њеног Величанства краљице Наталије пријемом одликовани. Одбор је овај суделовао и на прослави 100 годишњице овдашњег стрел>ачког друштва и потномагао је морално да та лепа слава, што угледнија буде. Кад је наш прошлогодишњи народни црквени сабор поверењем својим предао судбу цркве и школе наше у руке Његове Светости данашњем патријарху Георгију Бранковићу, а Његово Величанство наш премилостиви краљ одобрио то, онда ]е и одбор по примеру осталих корпорација и других суграђана ишао на подворење Његовој Светости и препоручио благослову Његове Светости и ово друштво и његове цели. Као најпречу и најважнију задаћу своју сматрао је одбор и прошле године хуману цел и у то име пружио је сваком молитељу и мо литељци iio могућству милостиву руку/ те је у то име, као што штампан преглед рачунски од прогале године показује поделио преко 500 ф. (Свршиће се).

Зааисник седнице уаравног . одбора, држане у В. Кикинди 30. аирила 1889. године. Председава: председник Нина Петровићка. Бележи: тајник Михаило Косић. Присутии одборници : гђе: Сида Пачу, Евђеиија Баковљева, Јелена Николићка, рођ. Радуловић, Олга Валовићка, Савета Јовановића, Александра Шевић, Јелена Николић учит. Бр. 1. Председник иодноси извештај да су у скупштинској седпици, на место чланова одбора rl)c Меланије Гранићке и Анке Богдановићке, које су се на одборништву захвалиле, и на место два искоцкана члана, изабране за члапове одбора: гђе: Сида Пачуова, Олга Вало вићка, Јелена Николићка рођ. Радуловић и Александра Шевићка о чему су пиемено извештене. Узима, се на зиање. Бр. 2. Председник подноси извештај, да је о Ускрсу издато милостиње : Јеври Ђомпариној

2 Фор.; Маци Цвејиној и Савети Брандићевој по 1 ®op. ; даље добила је Савка Радакова ученица П. разр. одело; двоје деце Старчева: кошуље; Босиљка Савина одело (школ. деци). Издатци се одобравају и благајник се упућује да их у књиге спроведе. Бр. 3. По што је у скупштини ове задруге закључено да се учине ирипреме ради отварања српског забавишта, то је тајник поднео молбе, на нол. опћину и на црквени одбор, у којима се пол. опћина моли за припомоћ од осам стотина Фор. годишње, а црквени одбор са четир стотине Фор. годишње припомоћи. Одбор усвајајући обе молбенице, умољава председника и одборнике гђу: Сиду Пачуову и Евгенију Баковљеву, да молбеницу за пол. опћину однесу опћииском началнику г. Стеви пл. Видаку; а молбеницу на црквени одбор г. Ники Јоановићу иредседнику цркв. опћине. Бр. 4. Члан одбора гђа Јованка Дорословчева нодноси оставку на одборништву, јер је спречена домаћим пословима. Узима се на знање и тајник се упућује да јој иисмено захвалницу од стране одбора пошље, и да се умоли гђа Ирена Иетровићка да од сад као члан одбора долази, по што је она у последњој скушптннској седници добила толико гласова, да је она на реду. Бр. 5. Тајник држи, да би требало покушати да се још замоле госпође да се упишу за чланове ове задруге. Закључено је да се позову све оне за које се држи да би могле и да би требале да буду чланови ове задруге. Бр. 6. Предлаже се да се удовој Молдованој даде милостиње. Закл>учено је да јој се да пет Фор. за свагда. Михаило Kocuß Нина Herpoeufl тајник. председиик. Валовиб Олга, Савета Joauoeuß, ЈЈеика Пиколиб, чланови од^ора.

ЧИТУЉА.

Христина пл. Валд рођ. Коларовић супруга председника бивше кр. хрват. слав. војеног највишег суда г. ЈосиФа витеза пл. Валд иреминула је у Петроварадину 27. марта о. г. после дуге болести у својој 57. години живота. Беше верна садрунарица своме угледном мужу; алл беше и добра Срнкиња, милостива срца. Нека јој Бог даде рајска насеља!

Вр. 4 ЖЕНСКИ СВЕТ.

63