Ženski svet

разликује. Тако се врло брзо иоказује, да-ли ће имати музикална слуха, који у главном ствар веџба, и да јш има смисла за мелодије, дакле намтења за редове тонова. Дете ће тада врло рано почеги певати, пре но и говорити, нарочито још ако је овај дар наслеђен. Нема-ли нак нрилике у најранијој младости да тонове разликује, не буде ли, не обзирући се на дечије брбљање, веџбања гласнице у де тета, не обратимо ли за раиа пажњу на његов слух, то ће му се догодити исто, што и оној деци, која су проглашена као слепа за боје, а овамо се никако несу учили разликовању боја. Дете ћемо то назвати сасвим немузикалним, без дара, и ако оно то неје. Тамо где одиста нема музикалнога слу-

ха, дакле споеобности, да се извесне ви* сине тонова разликују, ту је свакако врста глухос!и, аномалија, као и она, не разликовања извесних боја С тога морамо одлучно захтевати, да се у основним школама без оправданих разлога деца не одстрањују од учења певања и музике у нанред, но тек тада, када поеле дужег времена и више покушаја не покажу никаква успеха. На сваки начин ми не смемо тако далеко ићи као велики еиглески нриродњак Th. Soung који је у почетку овога века тврдио, да сваки здрав човек може све научити, што је ма који човек пре већ научио био. Али да се у овом обзиру односно развића чула у деце у противном нравцу много пропустило, то је извесно.

РАД.

Sa сву тугу, за све јаде г*Ш Што ти трују живот млад, ти даде Боже Једну само, то је-: рад. Кад те чежња у вис диже, Ох ти земне низе роб, Кад ти душу зла реч рани, Злосретна те гони коб.

Кад малакшеш, кад те скруши Сињи терет голем јад, Потнора ти и утеха, Сваки нут је само: рад. Ох па ради брнте, селе, Била стара ја л’ ти млада, Једну ерећу занаго ти Живот пружа, то је: рад.

Будимнешта.

КАКО СЕ ПРАВИ МЛЕЧНИ ШАМПАЊАЦ.

Шечни шамиањац зову многи и кумис , зр се у многим својствима ш њим слаже. Напитак тај прави се на овај начин: 5 литара свежег доброг кравјег млека помешају се са 100 грама белог шећера и та се смеса загреје до 30° Ц., којом се ириликом шећер потнуно истопи у млеку. За тим се лаким трвењем и гњечењем у каквој чинији као од прилике орах велик комад најсвежијег цућанског квасца истопи у од прилике Ј / 4 литре горњега загрејаног млека и та се смеса усне у остало млеко. Пошто се све добро измегаа 7 наточи се млеко у јаке боце до од нрилике 3 / 4 , заиуши се и занушач се жи-

цом' завеже. За тим се боце унесу у иодједнако хладаи подрум (10 —12° ц.) поставе се унраво и сваки дан се 3 —5 пута добро иротресу, сваки пут око но минута. Веће сигурности ради добро је, да се при том боце у какву мараму умотају. Кумис је обично трећег, гдекад већ и другог дана готов. Нанитак тај јако се иени и пријатно је кисео. Точи се из боца најбоље помоћу онакве славине, какву употребљују за точење селтерске воде или шампањског вина. Пошто је тај напитак врењем шећера ностао алкохоличан, то је најправије звати га млечним шампањцем.

Ер. 4. ЖЕНСКИ СЕЕТ.

57