Ženski svet

Кикинђанака.

школ. башти у св. николајевској иорти, тако, да прочеље здања гледа у св. Николајевску цркву. Према томе, ваљало би сад издати каквом зидару, да састави илан и прорачун за зидање, па да се то иутем цркв. одбора иошље епарх. школ. одбору на одобрење. Узима се на одобравајуће знање овај извештај и има се поверити састав плана и- нрорачуна овдашњем зидару ЈГереру. бр. 52. Перовођа извештава, да крајсм ове 1891. год. истиче рок од 6 година, како је он примио на се издавање и уређивање задружног листа „Женски Свет“ и умољава одбор, да учини нужно наређење за даље изалажење тога листа, ако мисли, да га треба и даље издавати. Напомиње уједно, да је он на своју руку сазвао ових дана неколицину овдашње интелигенције (г. г. др. Милана Савићн, Јована Грчића, Благоја Бранчића, Александра Јорговића, Тихомира Остојића и Ивана М. Поповића), да се посаветује с њима о овом предмету и да овом одбору свој савет иружи у погледу даљег издавања овог листа и изјављује, да је то друштво пријатеља изрекло, да би ваљало лист да се издаје у будућедвапут месечно и да се поиуни са забавним делом и нрегледом књижевности наше и стране с ирепоруком, које би ваљало да читају и наше женскиње. Рад друштвени, да се у будуће не износи у листу детаљно, несо у изводу и само оно, што је важније. Како је он као досадањи уредник листа оптерећен и сувише другим јавним и званичним пословима, те једва доспева, да уређује лист и један пут месечно, то је науман, да одустане сасвим од издавања листа, што је и том друштву пријател»а изјавио, у сл>ед чега се пријавио, да је вол.ан иримити на себе уређивање, администрацију и експедицшу листа г. Јован Грчић уз награду од 400 Фор. било да се издаје лис.т је даннут или двапут месечно. По ту награду би био г. Грчић и перовођа задружни. А ако би задруга примила на себе администрацију и експедицију листа, ои се нрима уредпиштва за награду од 250 Фор. Према томе моли одбор, да се изјасни, игга мисли у том погледу наредити, и какав предлог, ако је нужно, главној скупштини поднети ? После кратког саветовања једногласно изјави одбор, да не жели у погледу листа, бар његовог спољњег одношаја, као: издавања, администрације и експедиције ништа мењати и

моли свога досадањег перовођу г. А. Варађанина, да прими он и даље иод досачањим условима издавање листа, а што се тиче његове унутарње стране, оставл»а одбор г. А. Варађанину на његов ризико и расуђење, ако хоће нека издаје двапут, или једанпут, само да се цена у смиелу скупштинског решења не може дизати више од 2 Фор, годишње. Исто се тако остављају одрешене руке г. А. Варађанину и у погледу проширења листа на забавни књижевни део и према томе и прикупљање нових књижевних снага за то. Бр. 53. Председница пита, е да ли је вољан одбор да приреди у корист забавишта једну забаву сад, или о месојеђима? Гешава се, да се прнреди забава у корист забавишта одмах с почетком месојеђа Бр. 54. Председница позива одбор, да одреди, колико ће дати ове зиме на одело сироте тикол. деце, а колико опет сиротицама за божићне благдане. Одређује се 80 ®op. на одело, а 80 ф. на сиротице.

Зааисник VII. седнице уиравног одбора „ 8.-Ktt киндске добротворне задруге Сракиња 11 , држаие 22. новембра (4. дец.) 1890. Председава: Нина Петровић, предеедница. Бележи: Михаило Косић, тајник. Присутни: Сида Пачу, иотиред., Мара пл. Еремићка, благајкиња, Јелена Николићка рођ. Радуловић, Јелена Николићка уч., Јелена Мајинска, Савета Јоановићка, Евђенија Баковл»ев и Јулијана Богдан. Бр. 37. Тајник чита записник прошле седнице. Одоставерава се без примедбе. Бр. 38. Тајник подиоси извештај, да је одбор, који је у прошлој седници био изабран ради одсваи»а сиромашне срп. тнкол деце, потанко испитао стање оних сиротих ученика, које с.у г. г. учитељи и учитељице препоручиле, и да је само најсироматпније од тих оденуо. IТо тпто и црквена опћина даје годишње 200 ф. нрипомоћи на одело, то је иозван и председник црквене општине, да присуетвује приликом раздавања одела. Оденуто је 84 деце и иатоје утрошено 315*93 ф. Одбор се уверио, да има јошдеце, коју би требало одеиути, те моли унравни одбор да на ту цел јотп 35 Фор. одреди.

186

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 12