Ženski svet

Вршчанака.

другарицама, примила је с чуђењем, јер не зна нгга је исте руководило да из задруге иступе. 4, По том је читан извештај одборов о своме раду у нрошлој години 1891. Из тога извештаја дознаје се: да је одбор у прошлој години одржао 6 редовних и 2 ванредне одборпе седнице; даље је одржано 2 ванредне и једна редовна главна скупштина, у којима је решено 41 предмет. У течају прошле године 1891., примала је једна стара и сирота -удовица месечну прииомоћ од 1 ®op. а. вр, даље је примала месечну ирипомоћ једна са свим слена сирота девојка но 2 ®op. ; даље је ирошле године слушалац овдашње дрЈкавне гимназије, син овдашњег лецедера Љубиша Милутиновић добио од ове задруге за ускрс летње одело, ципеле и шешир, а месеца септембра прошле године, платила је такође школарину за прво по године, а и за П-го ио године платиће се такође, јер је исти врло миран и солидан младић, а притом особите дарове а и вољу к цртању показује; у нрошлој години иримала је још ирипомоћ од задруге ове, гђца Султана Циукова, слушатељка бечке конзерваторије по 5 ®op. месечно; даље је прошле јесени заоденуто десеторо сиромашне школске деце, и то иеторо мушке и пет девојчица, за којих одело и обућу издато је 62 ®op. 93 новч. а. вр. а једној сиротој ученици су купљене нужне школскс књиге; одбор је уплатио П-гу годишњу рату од 10 ®op. срп. учитељеком конвикту у Нов. Саду; одбор је крајње иринуђен био, да једну послужицељицу, која ће разносити позивнице седничие а и за другу послугу око задруге узети, којој је одређена годишња плата од 10 Форината; најзад одбор је у прошлој години одржао 2. (14.) Фебруара и 31. октобра друштвену забаву са особито лепим програмом, наиме: ириказивањем живих слика - које је врло уважени г. Пера Добрииовић, по своме стручњачком и естетичном укусу инсцеиирао, а које су на удивлеље и највитае одобравање односно допадање васколике многобројне диетингуиране иублике разне народности и сталежа испале, са чега је свако врло пријатну успомену понео. Упркос великим издатцима око приређивања тих забава иоказао ее вишак обих забава заједно 123 ®op. и 61 нов. а. вред. (Свршиће се.)

Главна скуиштина 'добротворне задруге Gpnкиња Вршчаиака одржана је 9. Фебр. о, г. Пошто су како начелница тако и иодначелница, ире сазива скупштине своје оставке иодиеле, то је ову скуиштину отворила најстарија одборкиња

гђа Јелена Балојева, те се пре свега приступило избору начелнице и иодначслнице. Скупштина бира једноглаено за начелницу досадању уважену подначелницу гђу Меланију Савићку, а за иодначелницу гђу СоФИЈу Г. Петровићку. Пошто је новоизабрана подначелница у овој скупштини присутна била, г то заузев председиичко место, благодари скупштини на том отличном иоверењу, обриче; да ће ову задругу у њеним племенитим смеровима, колико год јој силе донуштале буду потпомагати и унапређивати. А нада се, да ће је у том њеном заузимању и одушевљењу и остале задругарке подиомагати. Скупнггина се одазива са живела! Затим иеровођа прочита имевик задругарица. Све прочитане задругарке одоставеравају се. Чита се задружна читуља. Скунштина устајањем одаје израз сажаљења, за својим преминулим сестрама. За тим перовођа чита годишњи извештај управног одбора. По извештају том броји ова задруга 50 редовних и 61 подиомажућих чланица, скупа 111. Одбор је имао свега 10 седница, шта је све у тим седницама урађено, спомиње се следеће: Управ ни одбор приредио је у прошлој години 2 „Венчића“ са игранком и један мајалес. Даље је на позив овдашњег српског цркв. пев друштва, заступао ову задругу нри нрослави 25-тогодишњице, коју је горехва.љено друштво прошле године о великој Госпођи прославило. „Одбор је издавао и прошле године штинендију гђци Султани Цијуковој, ради изучавања бечке конзерваторије, Гђа Христо Мано, чланица ове задруге из Пеште, поклонила је овој задрузи преко овдашње наше вредне одборкиње Јелене Балојеве, 30 ф. са жељом: да се за тај новац направи за друштво једна црна за става, за усиомен њене нреминулс кћери Беле. Одбор је овај аманет извршио и поменутој чланици своју захвалност изразио, а име нокојнице Беле у своју читуљу уврстио. Благородна гђа Агница Николићка од Рудие, суируга овдашњега господин жупана, подарила је овој задрузи 10. пари нових женских хаљиница са жељом: да се исте пред Божић сиротој школској деци поделе. Одбор је и овде по жељи дароватељке поступио и овој илеменитој гђи изасланством две чланице личпо захвалио. На одело дечије утрошио је одбор пр. год. 57 ф. и заодео је до 30. сиротих ученица, те је тиме овој сиротој деци омогућено редовно иохађање школе На разне милостиње издао је одбор у нрошлој години иреко 50 ф. којом је крајпаром многа беда и невоља наше местне сиротиње умаљена, На послетку на позив местног шк. одбора, приеуствовале су одборкиње на школским исгштима и том ириликом изложеии ручии рад наше шк. деце марљиво ирегледале и. еавестно оцениле.

74

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 5.