Ženski svet

ИЗ ШКОЛE.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

РАЗНО.

Нова добротворна задруга у Даљу. Тек сад дознадосмо, да се ирошле године у Даљу образовала иова добротворна Задруга Српкиња, о којој ћемо у идућем броју донети огпнирнији извештај, а сад поздрављамо само нашу нову 16 другарицу у венцу овостраних Српкиња са живеле!

Најстарија српска велика школа. Од 1. а-ебруара о. г. ступила је српска православна карловачка богословија у своју 100 годину, те је тако то најстарија српска велика школа. Њу је основао тадањи митрополит срнски Ђорђе СтратимировиН и у славу и спомен тога дана, кад је ступила ова велика школа у своју 100 годину, ириредила је Њ. Светост гп.тријарх ериски Георгије Бранковић у карловачкој саборној цркви благодарење, а за тим је држао свечан обед ; на који је позвао све проФесоре данашње карловачке богословије. Приликом том покрене Њ. Светост мисао, да се овом заслужном митрополиту подигне у Карловцима и видљив какав спомен, те на ту цел дарује сам 1000 Фор. Сад смо извештени, да се у Карловцима образовао на ту цел већ и одбор ; који ће издати проглас на народ, да се за овај споменик дају прилозњ, како би се на дан 100 годишње прославе могао осветити и открити и споменик овом великом Србину и црквеном достојнику. Слава му! Српска виша девојачаа школа у Новоме Саду приредила је и ове године на Сретеније „беседу с игранком“ зарад .потпоре својггх сиротих ученица. На тој беседи певале су у два гласа ученице три легте српеке песме, декламовале су ученице: Олга Живановића и Марија Милутиновића обе из IV. р.; прва је декламовала „Песма о песми“ од 3. Ј. Јовановића, а друга „Дете са села“ у сри. ггреводу од М. Фекете. Оба на задовољство публике. Осим тога свирале су на гласовиру Олга Пашћан ученица IV. р. „Robeit đer Teufel“ од Мајербера 7 а Олга Славнићева ученица IV. р. „Три југославенске попевке“ од Р. ЛеФлера. Нрва је добро ; а друга је толико лакоће и всштине показала, да се публика изненадила томе од једне почетне ученице. На заврптетку су приказале ученице комад: „Добровољни ирилози“ 7 што је написала наига вредна учитељица гђица Милева Симићева својим ученицама. Комад је наггисан с тенденцијом, да се деца навикавају на прилагаље за хумане целгц на послутпноет ирема старијима и међусобну сношљивост и пријатељство. Деца су га тако вепгто извела под руководством исте гђице учитељице, да је публика на крају изазвала сву децу ириказиваче као и писца гђицу М. Симићеву. У комаду су том суделовале ове ученице: Меланија Драгичсвићева ; Зорка Нрицина, Катица М. Погговићева ; Марта Адамовићева, Јелена

Станојевићева ; Ивана Гостовића ; Зорка Шајковића; Зорка Димитријевића, Невена Ковачевића и Драгиња Мијатовића. Беседа је донела и леи приход Утекло је свега 669 ф. 80 н. Трошак је био 200 ф. 29 н. те је тако нретекло на потпору ученица 469 ф. 51 н.

Тћубре за цвеће и поврће прави се најбо« ље и најјевтиније од овчијег ђубрета. Успи у буре ил ма какав суд х / 3 овчијег ђубрета, настружи ту још папака и рогова па налиј пуно водом, промешај и остави да ври 14 дана. После га употребљуј. Мраве да истребиш. Баци у мравиљак цвета од зове пепела, бунике, сумпора ; чађи ; кам Фора, терпетина или праха од духана ; па ће серазбећи. Иеки бацају у мравињаки парче смрдљиве рибе ; ил патлиџана ; или катрана па се и од тог разиђу. Ако их има у соби ил комори ; онда се наместе тамо црепићи с петролеумом или крпе умочене у петролеум па се и они и мишеви разбегну од тог смрада. Медљику с биља дауништиш. Прели биље сланом водом. Узима се 15 делова соли на 100 делова воде. Ово одмах убије медљику.

Против вратобоље. Један родитељ из Угарске нише у „Пештанском Лојду“, да је иробајући искусио ; да је против вратобоље најбољи лек слана вода Вели ; да су његова деца доста патила и он је млого штошта пробао и тек одкад је отиочео давати деци да испирају уста изјутра ; у нодне ; а поглавито у вече са сланом водом, не нате деца више од вратобоље. Он успе у обичну чашу воде ситне соли, колико стане на врх ножа, у двапут и с тим испирају деца грло у трипут на дан. Ово је невина и јевтина ствар и добро бп било да и наши родитељи оггробају то средство те да једном нестане те несретне болести међу дечицом.

Одбор за иодисање споменика Сими Милутиновпћу-Сарајлији поново се обраћа на народ; који још иије ништа учинио за то ; да поради и скупи што пре прилоге своје и да пошље у Сарајево нредседнику тога одбора г. Глигорију М. ЈеФтановићу или благајнику ЈеФтану Деспићу. Тек кад се бар половина места одазову, која су за ту цел склопила одборе, тек онда ће се приступити решавању ; какав ће се сиоменик подићи пок Сими Милутиновићу. Добротвори: 1.) Илеменита душа гђе Ленке Димитријевићке из Маленаца доделила јеу сгго

Бр. 3 ЖЕНСКИ СВЕТ.

39