Ženski svet

Наша је задруга прва била, која се с места латила купљења прилога, те је у своје време нослала дотичном месном одбору скупљених 114 Фор. а из своје благајне одбором одобрених 10 ф., свега 124 Форинта. Вадруга је на основу одборског закључка бр. 24. од 29. јунија пр. године нриредила ирошлог лета у овдашњем „градигцту* мајалес, који је задружној благајни донсо 43 ф. 79 нов. чиста прихода. И ове је године задруга у своје време одела неколико деце, која полазе овдашњу српску школу. На одело сиромашној школској деци нотрошила је 65 Фор., а одела ј е .15 мушка* раца и 8 девојчица, Примећује се, да је новац само за материју издат, а кројење и шав радиле су саме чланице. Задруга је ове нрошле године давала и даје и сад из своје благајне по 1 ф. месечне припомоћи сиромашном ђаку у новосаеској срп ској в. гимназији, овдашњем сину Сими 11ери£у. И ове је године задруга ковчежићем куиила добр. прилоге на срп. нар. позориште. Као особито пријатну околност имамо да забележимо то, што се наш овдашњи народни новчани завод, народна штедионица у Т.-Бечеју и ове године, као и до селе, врло и преко сваког очекивања дарежљиво сетила. наше задруге Народна је штедионица нашој задрузи и до јако велика добра чинила, но ове године је управо сама себе надвисила и у ирисенак бацила многе наше веће и јаче заводе. Штедионица је Задрузи нашој ове године даровала прилог од 255 ®op. 23 нов.. који је новац уплинуо у задружну благајну. Упрацни одбор је честитој управи ове штедионице у лицу унравитеља јој господина Јоце МалетиЛа поднео своју писмену захвалрост на тако обилном дару.

Но најсветлија тачка у животу ове задруге од прошле, а сад већ и ове године, јесте беседп, којује задруга наша ове године на три Јерарха приредила Ова је беседа приказала задругу нашу не само овдашњем, него поглавито страном српском и несриском свету да је она данас у нашој околини стожер, око кога се прикупља, све, што је боље и одабраније у женском српском свету Беседом својом показала је Задруга, да у нашем овдашњем и околном друштвеном животу она стоји на висини свога позива а да она управо држи ситуацијом и даје тон и правац нашем друштвеном животу. Дао би бог, да Задруга наша и даља тим иутем напредује, и благословен род њезина благотворнога иосла неће изостати. И материјални успех ове беседе јесте управо неочекиван и за наше прилике прекрасан. Каса од беседе показује бруто ириход од 1'37 Фор 24 нов., а чист приход од 222 ®op. 43 нов. Таким успехом могу се понети и много веће и старије Задруге, него што је наша од двеЈго дине дана. Задруга је имала на крају прошле 1893 г. свог имања у своти од 1171 ф. 57 н., што је за 2 године врло леп резултат. То је у главном бпо рад ове задруге у минулој а од чести и у овој години до данашњег дана. Управни је одбор по својим силама све учинио, да задругу ојача и унаиреди: а колико му је то за руком пошло, нека сл. скупштина изволи сама пресудити. Управни одбор моли славну скупштину, да иевештај овај извози на знање узети. У Т.-Бечеју, 17. Фебруара (4. марта; 1894. Др. Богдан Давидовић тајник. Даринка Малетић председница.

ЗАБАВА.

ПРВО СРЕТАЊЕ.

% е ° свет је пев’о ? Само ја сам. ћут’о ; Мзбегав’о моме И усамљен лут’о. Избегав’о моме И тражио цвеће. Цвеће ће мн мирит’, А преверит’ не ће. Избегав’о моме Ал’ гле опет једне! Мени уздрхташе До сад груди леднс.

По њима се миље Непознато просу И бледо ми лице Руменилом осу. Раснламтела ватра И срце загрева, Па и оно махом, Поче да поиева! Мила несма за њом Чак и ногу креће: То тек није мома Мора да је цвеће!

Гавра В. Гојковић.

42

ЖЕНСЕИ СВЕТ. Бр. 3.